nieuws

Waar wordt het meest gebouwd? De ranglijsten

utiliteitsbouw 1112

Ruim 150.000 bouwprojecten. Woningbouw, utiliteitsbouw en combinatieprojecten. Waar wordt het meest gebouwd? Dit zijn de resultaten.

Welke delen van Nederland zijn geliefd en/of met de ambtelijke vinger aangewezen om te wonen, werken en/of doorheen te reizen? Waar worden de meeste woningen, gebouwen en wegen gebouwd?

Bureau Louter onderzocht in opdracht van Cobouw ruim 150.000 bouwprojecten uit de periode 2002-2016 uit de Bouwberichten-database van Cobouw.

Zoek per regio

Voor het onderzoek is op regionaal niveau gekeken naar de omzet die gemaakt wordt op bouwprojecten in de woning- en utiliteitsbouw (zoals ziekenhuizen, scholen, kantoren en bedrijfsgebouwen). Ook zijn de combinatieprojecten (mix van woning-, utiliteits- en grond- weg- en waterbouw) gemeten. Gww-projecten zijn op provincieniveau doorgelicht. De bouwactiviteit wordt gemeten in bouwomzet per hoofd van de bevolking.

Zoek hier per regio naar de positie op de ranglijst.

Bouwprojecten als verjongingsmiddel

Als Nederland een lichaam is, en bouwprojecten het verjongings- en groeimiddel, dan ziet Groot Amsterdam en veel andere regio’s er stralend gezond uit, maar zijn andere delen van Nederland oud en rimpelig aan het worden.

Amsterdam en Utrecht staan inderdaad bovenaan in de ranglijst. Maar er zijn ook opvallende namen, zoals Pijnacker-Nootdorp en Bodegraven-Reeuwijk.

Sommige regio’s danken hun hoge plaats in de lijst aan de bouw van recreatiewoningen. De bouwomzet per hoofd van de bevolking kan in dunbevolkte gemeenten door een of twee projecten snel groeien.

Bestedingen bouw 2002-2016

Bouwprojecten per regio

Legenda: Index bestedingen aan bouw in periode 2002-2016 per hoofd van de bevolkingLees hoe we het onderzoek uitvoerden:

Het grote regio-onderzoek: de verantwoording.

Reageer op dit artikel