nieuws

Wereldprimeur: Station Delft in 3D in Kadaster ingeschreven

utiliteitsbouw

Wereldprimeur: Station Delft in 3D in Kadaster ingeschreven

Station Delft is maandag als eerste gebouw ter wereld in 3D ingeschreven in het Kadaster. Hierdoor zijn de eigendomsverhoudingen van zogeheten gecombineerde bouwwerken in een oogopslag duidelijk.

Ruimte is schaars in Nederland. Er wordt daarom steeds meer gebouwd in verschillende lagen op, boven én onder de grond. Zolang er één eigenaar is, is het simpel en zou je het afkunnen met een ‘ouderwetse’ kadastrale kaart. Het wordt ingewikkelder als er – zoals bij Station Delft – verschillende eigenaren zijn met eigendomsrechten boven en onder elkaar die zelfs perceelgrenzen overschrijden.

Om in deze complexe situatie alle eigendommen duidelijk weer te geven, is er meer nodig dan een standaard kadastrale kaart. Het gebouw van het Stadskantoor, de Stationshal, het ondergrondse station en de spoortunnel met fietsenstalling in het project Spoorzone Delft lenen zich bij uitstek voor 3D registratie.

In het bouwwerk komen rechten van drie partijen bijeen in een compact geheel: van de gemeente Delft als eigenaar van de grond, van NS Vastgoed als rechthebbende van de stationshal met winkels en de technische installaties, liften en trappen en van ProRail/Railinfratrust als rechthebbende van de spoortunnel en het ondergrondse station.

Voor de 3D-registratie heeft het Kadaster nauw samengewerkt met de TU Delft. De 3D-visualisatie voor dit project is gemaakt door Mecanoo Architecten. Notariskantoor Houthoff Buruma heeft de akte voor de deponering bij het Kadaster opgesteld.

Reageer op dit artikel