nieuws

The Edge krijgt hoogste beoordeling Breeam ooit wereldwijd

utiliteitsbouw

Kantoorgebouw The Edge heeft een Breeam kwalificatie Outstanding gekregen. Dit is wereldwijd de hoogste score voor een gerealiseerd nieuw kantoorgebouw die ooit is afgegeven. Het gebouw is voorzien van een scala van innovatieve duurzame maatregelen en behaalde 10 procent aan ‘exemplary performances’ waaronder twee innovatiecredits.

erdamOntwikkelaar OVG Real Estate en hoofdhuurder Deloitte hebben bewust op een zeer goede Breeam-score aangestuurd. Zo is in een vroeg stadium een groep experts bij het project betrokken en hield het ontwerpteam gedurende de gehele bouwtijd elke twee weken een Breeam-overleg dat uitsluitend tot doel had de kansen en risico’s met betrekking tot de te behalen Breeam-credits te bespreken.

De meest bijzondere Breeam-feature is volgens projectmanager Robert van Alphen van OVG het connected lighting systeem van Philips. Alle verdiepingsvloeren zijn voorzien van led-armaturen. Het lichtschakel- en besturingssysteem en de voeding werken op basis van power over ethernet . Elk armatuur heeft een intelligente driver en krijgt zijn voeding en sturing via een datakabel. De armaturen zijn individueel bedienbaar via multi-sensoren.

Zodra een medewerker op een kantoorvloer binnenkomt, schakelt de verlichting naar 300 lux. Ook stuurt de bewegingsmelder een bericht naar het klimaatsysteem. De medewerker kan met de smartphone de verlichting en de temperatuur voor zijn werkzone bedienen. De verlichting is regelbaar van 0 tot 500 lux. De temperatuur kan 2 graden Celcius warmer of kouder worden gezet.

De luchtbehandeling in de kantoorruimten is per twee toevoerroosters voorzien van een kleppensectie die gekoppeld is aan de multi-sensor. Bij geen beweging worden deze dichtgezet tot 30 procent.

Van Alphen: “Normaal gesproken is het verplicht om 500 lux licht te hebben boven elke werkplek. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen aan 300 lux genoeg hebben. Dit systeem maakt dat wij het gebouw standaard kunnen verlichten met 300 lux. Als de mensen meer licht willen, kunnen ze dat zelf regelen.” De ervaring van de eerste weken leert dat zij dat niet doen. Het is echter nog kort dag om daaraan conclusies te verbinden.

Schone bron

Twee andere slimme technologische innovaties werden ontwikkeld door Energie Totaal Projecten (ETP), een totaalleverancier voor duurzame energiesystemen. De ene houdt verband met het schoonmaken van de bron van de warmtekoudeopslag-installatie (wko) direct na de boring. Volgens directeur Marcel Klootwijk van ETP gebeurt dit doorgaans nogal inefficiënt, waardoor het onderste deel van diepere bronnen eigenlijk niet functioneert. Door de gebrekkige beginschoonmaak moet de bron dan bovendien tweemaal per jaar worden gereinigd. ETP ontwikkelde een methode die de bron tot op haar diepste punt goed reinigt. “Wij verwachten dat de bron daardoor niet alleen een veel beter rendement geeft, maar ook dat het onderhoud gedurende de gehele levensduur van dertig jaar komt te vervallen.”

De andere vernieuwing betreft een verdamperconcept dat de warmtepompen efficiënter maakt. Het betreft een tweetrapsverdamper die geen hinder ondervindt van restjes vocht en olie in de damp. Hierdoor kan de energie efficiënter worden gebruikt en levert het apparaat een 15 procent hoger rendement.

Partner Ron Bakker van PLP Architecture: “De vorm en oriëntatie van het gebouw waren de eerste stap naar het bereiken van de duurzame prestaties. Grote vloervelden en een op het noorden georiënteerd atrium zorgen ervoor dat daglicht de meeste werk- plekken bereikt. Daarnaast zorgt de dragende structuur met kleine openingen voor thermische massa en schaduw op de zonzijden.”

Het atrium over vijftien verdiepingen draagt bij aan een inspirerende werkomgeving – en fungeert voorts als retourkanaal voor de gebruikte lucht uit de kantoren. Deze wordt bovenin afgezogen over twee warmtewielen. Het ventilatieconcept is zeer zorgvuldig doordacht en ingeregeld, een volgens marketingdirecteur Cees van der Spek van OVG zeer eenvoudige, maar veel te weinig gebruikte manier om energieverbruik van gebouwen te optimaliseren.

Projectgegevens

Eigenaar: Deka Immobilien

Financier: ABN Amro Real Estate Finance

Ontwikkelaar: OVG Real Estate

Aannemer: G&S Bouw

Ingenieursbureau: Deerns

Hoofdhuurder: Deloitte en AKD

Breeam assessor: C2N

Het Dak van de buren

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is het gebouw energieneutraal gemaakt. Om dit te kunnen realiseren, is de gehele zuidelijke voorgevel voorzien van zonnepanelen. Daarnaast is een gebied van 4100 vierkante meter aan zonnepanelen geplaatst op de daken van de UvA en de HvA.

Reageer op dit artikel