nieuws

Bouw Stedelijk: grote missers bij opdrachtgever en aannemer

utiliteitsbouw

Bouw Stedelijk: grote missers bij opdrachtgever en aannemer

De verbouwing van het Stedelijk Museum in Amsterdam kan de boeken in als een leerproject. Dat wil zeggen: veel ging fout. Te veel.

Dat valt op te maken uit het rapport “Hang naar verstilling, drang naar spektakel”, het evaluatierapport van het bouwproces van de commissie onder leiding van oud-minister Wim Deetman.

Zowel aan de opdrachtgeverskant als bij de aannemer werden grote missers gemaakt. De fase van ideevorming tot en met realisatie duurt maar liefst 23 jaar. In de tussentijd is het museum ruim 8,5 jaar dicht geweest. Terwijl de bouw slechts twee jaar zou moeten duren, duurde die vijf jaar. De stichtingskosten kwamen niet uit op de begrote 75,6 miljoen maar op 89,1 miljoen euro. Wethouder Carolien Gehrels gaat de mist in als ze Midreth de opdracht gunt, terwijl de aannemer de enige bieder is, die bovendien 35 procent boven het budget biedt.

Reageer op dit artikel