nieuws

Duurzaamheidsprijs voor gemeentehuis Brummen

utiliteitsbouw

Duurzaamheidsprijs voor gemeentehuis Brummen

Het nieuwe gemeentehuis voor Brummen van architect Thomas Rau sleepte vandaag de Award Duurzame Architectuur 2013 in de wacht.

De prijs werd uitgereikt tijdens het congres Green Buildings Holland in de Amsterdamse Rai. Het nieuwe gemeentehuis is gerealiseerd volgens de Turntoo-systematiek, eveneens van de hand van architect Rau. Daarbij blijven toeleveranciers eigenaar van hun producten en kopen ze aan het eind van de levensduur de grondstoffen terug. Philips verkoopt volgens deze systematiek bijvoorbeeld geen armaturen maar licht en vervangt de armaturen zodra er efficiëntere alternatieven zijn.

Het compleet demontabele gebouw gebruikt 93 procent minder energie dan het oude gemeentehuis, maar heeft geen duurzaamheidslabel. Dat is volgens Rau zo’n “relict van de lineaire economie waarbij grondstoffen eenmalig verbruikt worden en voorraden langzaam opraken”. Omdat iedereen blijvend verantwoordelijk is voor zijn eigen onderdeel, heeft het gebouw volgens Rau niet zo’n “condoom voor de oude economie” nodig.

Reageer op dit artikel