bouwbericht

Nieuwe WRZV Hallen Zwolle: statement in openbare ruimte

utiliteitsbouw 718

Nieuwe WRZV Hallen Zwolle: statement in openbare ruimte

Twee energieneutrale en klimaatbestendige sporthallen die aan elkaar gekoppeld kunnen worden: dat is de opzet van de nieuwe WRZV Hallen in Zwolle. De nieuwe sportaccommodatie vervangt de huidige verouderde WRZV Hallen uit 1988 aan de Buitengasthuisstraat.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen sporthal / aanleggen 112 parkeerplaatsen / restaurant aan de Grote Voort t.b.v. WRVZ op het vml. Beers Stork-terrein op bedrijventerrein Voorsterpoort. Het gebouw zal bestaan uit 2 hallen in L tegen elkaar aangelegen.

ZWOLLE | Ontwerp | € 10.000.000 - € 50.000.000

De sporthallen kunnen aan elkaar gekoppeld worden, hierdoor worden de gebruiksmogelijkheden van het complex vergroot. “We hebben zeer nadrukkelijk gekozen voor een hoge beeldkwaliteit”, zegt projectmanager Michiel Scheper van de gemeente Zwolle. “De hallen bestaan uit veel glas en hout. Hout dat we uit de omgeving gaan halen. Door hun functie en uitstraling voegen de hallen kwaliteit toe aan het gebied. We willen echt een statement maken in de openbare ruimte en zien deze nieuwe accommodatie als aanjager voor de gebiedsontwikkeling van Voorsterpoort.” AGS Architects Amsterdam is de betrokken architect.

Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer is, vervolgt Scheper. “De aanbestedingsprocedure loopt nog. Ik ga er vanuit dat we in september bekend kunnen maken wie de nieuwe sporthal gaat bouwen. Met een beetje geluk kan in de loop van dit jaar de eerste schop in de grond. De bouw neemt ongeveer een jaar in beslag.”

Het nieuwe complex verrijst op een steenworp afstand van de huidige hallen, op een prominente plek op Voorsterpoort aan de Grote Voort. Er wordt ook een nieuwe toegangsweg aangelegd op de plek waar zich nu nog een vrieshal bevindt. In de volksmond ook wel ‘de oude koelkast’ genoemd. Deze vrieshal wordt op dit moment gesloopt. Scheper: “Dat gebeurt circulair: minstens 90% van de materialen kan worden hergebruikt. Mede hierop hebben we de sloopaannemer geselecteerd.”

Ook bij de bouw van de WRZV Hallen staan circulariteit en duurzaamheid voorop, met een zo laag mogelijke milieu-impact. Het pand wordt energieleverend: het wekt meer energie op dan dat het verbruikt. Op het dak komen zonnepanelen. De verwarming van de accommodatie gebeurt met warmtepompen. Voor de verlichting in en rond het gebouw wordt gebruik gemaakt van LED-verlichting. Naast de twee hallen komen er tribunes, kleedkamers, een techniekruimte, vergaderruimte en horeca (inclusief dakterras).

De buitenruimte wordt klimaatbestendig ingericht, aldus Scheper. Dat gebeurt volgens de projectmanager onder meer door waterberging op het terrein en groene, schaduwrijke plekken om hittestress tegen te gaan. Rondom het complex komen veel parkeerplaatsen voor auto’s en fietsen.

Verschillende sportorganisaties en -verenigingen, maar ook onderwijsinstellingen gaan straks gebruik maken van de nieuwe WRZV Hallen.

Wanneer de nieuwe accommodatie is opgeleverd, worden de huidige hallen overgedragen aan de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ). Voor haar kerkdiensten maakt de VEZ al sinds 1994 gebruik van het gebouw. Zij gaan de hallen verbouwen en inrichten als auditorium.


Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: Gemeente Zwolle
Ramingsgroep: 15 miljoen euro
Nummer: 305278


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel