bouwbericht

Veendam krijgt eindelijk nieuw gezondheidscentrum

utiliteitsbouw 1832

Veendam krijgt eindelijk nieuw gezondheidscentrum

Ruim zes jaar hebben de inwoners van Veendam er op moeten wachten, maar de kogel is door de kerk: de Groninger stad krijgt een groot gezondheidscentrum. Lloyd’s Terras, zo gaat het centrum achter de Jonker Loods heten.

Gezondheidszorg

Bouwen gezondheidscentrum GCLT met 3 huisartsenpraktijken / apotheek / fysiotherapiepraktijken / GGZ Buurtzorgop zorgboulevard in plan 'Lloyd's Terras' aan de Van Stolbergweg / Lloydsplein / Spoorweg / Molenstreek.

VEENDAM | Uitvoering | € 5.000.000 - € 10.000.000

“Als alles volgens planning verloopt, gaat deze maand de eerste paal de grond in”, zegt projectmanager Eddy Liefferink van Pharmtechnics, een bedrijf dat totaaloplossingen in huisvesting en equipment biedt voor de medische sector. Notebomers Bouwgroep uit Lutjegast is aangetrokken als hoofdaannemer en architectonisch vormgever Dick Meis uit Veendam heeft het nieuwe gezondheidscentrum ontworpen.

De eerste plannen voor een dergelijk gezondheidscentrum dateren van ruim zes jaar geleden. De initiatiefnemers dachten medio 2017 – na vijf jaar voorbereiding – een overeenkomst te hebben met de gemeente Veendam; ook de financiering was rond. Van de ondertekening van de kredietovereenkomst met Triodos Bank werd via de radio zelfs nog live verslag gedaan op RTV Noord.

Het liep echter anders: de nieuwbouw moest worden uitgesteld. Tijdens besprekingen met het gemeentebestuur en de ambtenaren over de aankoop van de grond bleek dat er meningsverschillen waren over de voorwaarden waaronder de grond kon worden aangekocht. Lang verhaal kort: ondanks het feit dat er aanvullende financiering nodig was, is het uiteindelijk toch nog goed gekomen. Het gezondheidscentrum verrijst op een al jaren braakliggend terrein bij de Poort van Veendam.

In gezondheidscentrum Lloyd’s Terras (kortweg GCLT) vestigen zich onder meer twee huisartspraktijken, Apothekers Combinatie Veendam, Fysiotherapie Havenstraat, Molendrift (ggz jeugd en gezin), Lentis (ggz voor volwassenen), Buurtzorg en enkele kleine eerstelijns disciplines. Ook wordt er straks laagmedische specialistische zorg verleend. Tevens kan er diagnostisch onderzoek worden gedaan zoals echo’s, röntgenfoto’s en laboratoriumonderzoek.

Het pand – met een totale vloeroppervlakte van 3000 vierkante meter – wordt bijzonder energiezuinig, zegt Liefferink. Naast het gebruik van duurzame materialen wordt het een gasloos gebouw. Op het dak komen zonnepanelen en verder wordt er gebruik gemaakt van een warmte koude opslag. “Het doel is om een gebouw neer te zetten dat qua energiegebruik zelfvoorzienend is.” Vanwege de ligging in een aardbevingsgevoelig gebied is er gekozen voor een staalconstructie.

Omdat de initiatiefnemers (en de toekomstige gebruikers) de prijs per vierkante meter zo laag als mogelijk willen hebben, is gekozen voor een sober en vooral functioneel ontwerp, zegt architectonisch vormgever Dick Meis. “Rondingen en tierelantijntjes zijn weggelaten.” De constructie is dus van staal, verder wordt gebruik gemaakt van houtskeletbouw elementen, aldus Meis. Het gebouw bestaat uit twee langgerekte vleugels (laagbouw), met in het midden een entree (twee verdiepingen). De raamkozijnen zijn van aluminium, de buitengevel wordt gestuct. Via de centrale ontvangstruimte entree kunnen bezoekers naar de verschillende behandelkamers en twee binnentuinen.

Het is de bedoeling dat Lloyd’s Terras dit najaar de deuren opent, besluit Liefferink.


Plaats: Veendam
Opdrachtgever: Gezondheidscentrum Lloyd’s Terras BV
Ramingsgroep: 5.5 miljoen euro
Nummer: 125414


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel