bouwbericht

DNB-gebouw Amsterdam ondergaat renovatie

utiliteitsbouw 4283

DNB-gebouw Amsterdam ondergaat renovatie

De Nederlandse Bank aan het Frederiksplein in Amsterdam ondergaat komende jaren een flinke renovatie. Het vijftig jaar oude DNB-gebouw is technisch op en niet duurzaam. Onlangs is bekend gemaakt dat architectenbureau Mecanoo uit Delft is geselecteerd voor de grondige renovatie. Skonk Works en IGG Bouweconomie zijn eveneens betrokken bij de winnende inzending van het architectenbureau.

Bedrijven en logistiek

Renoveren / verbouwen/ aanleggen installaties bankgebouw 'De Nederlandsche Bank DNB' aan het Westeinde 1. Voormalige Europese aanbesteding. Procedure: niet-openbaar. Met de selectie van Mecanoo kan het ontwerp van de renovatie in 2019 verder vorm krijgen. Naar planning zal DNB in 2024 weer haar intrek nemen in het gerenoveerde hoofdkantoor aan het Frederiksplein.

AMSTERDAM | Ontwerp | € 5.000.000 - € 10.000.000

DNB is verheugd dat Francine Houben en haar team het ontwerp gaat maken en verwezenlijken, laat DNB in een persverklaring weten. Mecanoo heeft vergelijkbare projecten gerealiseerd, zoals Eurojust in Den Haag en het Paleis van Justitie in Córdoba. Ook op dit moment renoveert Mecanoo een aantal grote publieke gebouwen, zoals de Martin Luther King jr. Memorial Library in Washington en de Public Library in New York.

Het is nog niet bekend hoe het vernieuwde DNB-gebouw er precies uit komt te zien. Het is de bedoeling dat het ontwerp in 2019 echt vorm krijgt. DNB verhuist begin 2020 naar het Tooropgebouw, een tijdelijke locatie aan de Spaklerweg. Niet alle medewerkers verhuizen mee: de medewerkers van het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis blijven tot 2022 gehuisvest aan het Frederiksplein. In dat jaar verhuizen zij naar het nieuwe Cashcentrum, op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide (bij Zeist).

In het Cashcentrum worden goud, munten en bankbiljetten opgeslagen. Een van de redenen voor deze verhuizing heeft te maken met het feit dat waardetransport door het drukke centrum van Amsterdam wordt gezien als complex. In dit nieuwe centrum komen bovendien het Nationaal Analysecentrum voor de registratie van analyse van vervalsingen en een Europees testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten. Het Cashcentrum kan vermoedelijk in 2022 in gebruik worden genomen.

In 2024 neemt DNB weer haar intrek in het gerenoveerde hoofdkantoor aan het Frederiksplein. Het bezoekerscentrum van DNB – aan de Sarphatistraat – blijft tijdens de verbouwing gewoon geopend. Hier kunnen mensen terecht om oude guldenbiljetten om te ruilen in euro’s of om beschadigde eurobiljetten in te leveren.


Plaats: Amsterdam
Opdrachtgever: De Nederlandse Bank (DNB)
Ramingsgroep: 8.5 miljoen euro
Nummer: 301608


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl

Reageer op dit artikel