bouwbericht

Markante kerk ’s Heeren Loo in Wekerom krijgt nieuwe bestemming

utiliteitsbouw 2911

Markante kerk ’s Heeren Loo in Wekerom krijgt nieuwe bestemming

De markante kerk op het terrein De Hartenberg in het Gelderse Wekerom – onderdeel van Zorggroep ’s Heeren Loo – wordt getransformeerd tot een ontmoetingscentrum en dagbestedingsgebouw. Sacon Architecten Zwolle is verantwoordelijk voor het ontwerp. Bouwbedrijf Kreeft is de aannemer van het project in Wekerom, een dorp in de gemeente Ede. Ook BAM Bouw en Techniek is nauw bij de transformatie betrokken. ’s Heeren Loo ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking.

Gezondheidszorg

Herbestemmen kerk tot dagbestedingsgebouw / werkbedrijf t.b.v. Stichting 's Heeren Loo Zorggroep. Aan het complex wordt een stuk nieuwbouw toegevoegd. Het complex biedt ook onderdak aan congressen / theater / feesten.

WEKEROM | Opgeleverd | € 2.000.000 - € 5.000.000

De kerk en haar aanbouw zijn in de jaren zestig gebouwd. Door de ligging en de markante vorm is de kerk een blikvanger, aldus de architect. Het complex is echter slecht toegankelijk, een heldere routing en een logische ordening van de functies ontbreekt. Sacon heeft een aantal structuurverbeteringen opgesteld voor een betere exploitatie van de kerk en haar aanbouw. De kerk behoudt haar karakteristieke architectuurbeeld. Een deel van de aanbouw blijft gehandhaafd, ook wordt een stukje nieuwbouw toegepast.

De kerk – die straks het Hart van de Hartenberg gaat heten – wordt een ‘levendig ontmoetingscentrum waar dagbesteding van cliënten wordt gekoppeld aan de bedrijfsmatige activiteiten zoals het congrescentrum’. Het wordt een locatie voor ontspanning, ontmoeting en viering. Denk aan congressen, theater en feesten. Ook zal er wekelijks gekerkt blijven worden. In de centrale ontmoetingsruimte komt horeca, inclusief een winkel met producten die door de groepen dagbesteding zijn gemaakt. Met de bouwkundige renovatie is onlangs begonnen.

Na de bouwvak start BAM met de werktuigkundige werkzaamheden. Het gaat onder meer om het ventileren en klimatiseren van het complex met een vloeroppervlakte van circa 2200 vierkante meter. Het pand krijgt nieuwe radiatoren, vloerverwarming, en een volledige luchtbehandeling met warmteterugwinning. BAM verzorgt ook de meet- en regeltechniek. Na oplevering – in het voorjaar van 2019 – neemt BAM het installatietechnisch beheer en onderhoud van het vernieuwde centrum voor haar rekening.

De Hartenberg bevindt zich op het voormalige landgoed Peppelenbosch en Westenrode, in de Wekeromse bossen. Het terrein – met een oppervlakte van 86 hectare – is in 1960 aangekocht door de stichting ’s Heeren Loo, voor de ‘Inrichting van de Vereniging tot Opvoeding en Verpleging van Geesteszwakke Kinderen de Hartenberg’. In 1967 werd de eerste steen gelegd, in 1968 werden de eerste cliënten verwelkomd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er 800 mensen met een verstandelijke beperking op De Hartenberg zouden gaan wonen, maar door veranderende inzichten zijn deze er nooit gekomen.


Plaats: Wekerom (gemeente Ede)
Opdrachtgever: Stichting ’s Heeren Loo
Ramingsgroep: 2.3 miljoen euro
Nummer: 521071


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel