bouwbericht

Missiehuis Hoorn: nieuwe spil in dynamisch leefgebied

utiliteitsbouw 1492

Missiehuis Hoorn: nieuwe spil in dynamisch leefgebied

Ruim twaalf jaar na de aankoop kan De Nijs Projectontwikkeling eindelijk aan de slag met renovatie- en nieuwbouwplannen van het Missiehuis in Hoorn. Kloppend hart van dit project wordt de voormalige kapel, die een horecabestemming heeft gekregen. ‘Het Missiehuis wordt de spil in een dynamisch leefgebied’, aldus de ontwikkelaar.

Wonen

Bouwen 109 koopappartementen in het parkgebied achter het monumentaal pand 'Missiehuis' aan de Blauwe Berg 5C. Duurzaam project vanwege gasloos maken/ zonnepanelen / warmtepomp / LED-verlichting. Het project van de renovatie van het Missiehuis is 500143.

HOORN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

De gemeenteraad van Hoorn heeft onlangs ingestemd met de plannen voor renovatie van het monumentale gebouw met het omliggende vastgoed. Ook verrijzen vier appartementgebouwen op het landgoed aan de Blauwe Berg, met in totaal 90 woningen. Architectenbureau Rudy Uytenhaak en landschapsarchitect Copijn zijn verantwoordelijk voor de ontwerpen van het project.

De Nijs Projectontwikkeling verwierf het landgoed in 2005. De ontwikkelaar was aanvankelijk van plan om hier een school en kantoren te huisvesten. De plannen ontwikkelden zicht volgens De Nijs echter steeds meer in de richting van de oorsprong van het Missiehuis: een plek om te verblijven, waar mensen leven, recreëren en elkaar kunnen ontmoeten.

Het Missehuis, gerealiseerd aan het einde van de jaren twintig in de vorige eeuw, staat in een landgoedachtige setting aan de rand van Hoorn. Het bestaat uit een hoofdgebouw en wordt geflankeerd door twee zijvleugels (kerk en zusterhuis) en een carré-vormig blok rond de binnenplaats. In het Missiehuis woonden jongeren die – vrijwel geheel zelfvoorzienend – werden klaargestoomd voor hun hogere doel: het wereldwijd prediken van het evangelie. Toen de belangstelling om missionaris te worden afnam, werd het gebouw gebruikt door de Samenwerkende Organisaties West-Friesland. Toen De Nijs het Missiehuis in 2005 kocht, stond het complex al jaren leeg.

In totaal komen er vier appartementgebouwen: twee langwerpige woongebouwen (60 woningen) en twee vierkante, villa-achtige gebouwen (30 woningen). De vier woongebouwen worden ‘geleed door ze op te bouwen als twee op elkaar – in plastiek en kleur – inspelende volumes’: Yin en Yang in zilver en champagne.

De Nijs verwacht na de zomer te kunnen starten met de verkoop, mogelijk dat dit najaar kan worden begonnen met de bouw. De verwachte oplevering is in de tweede helft van 2020.


Plaats: Hoorn
Opdrachtgever: De Nijs Projectontwikkeling
Nummer: 78876


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

Reageer op dit artikel