bouwbericht

Defensie bouwt nieuw onderkomen in Huis ter Heide

utiliteitsbouw 3273

Defensie bouwt nieuw onderkomen in Huis ter Heide

BAM Bouw en Techniek uit Bunnik is geselecteerd om de nieuwe huisvesting van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) te bouwen. DMO verrijst op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide (gemeente Zeist). De Defensie Materieel Organisatie zorgt er onder meer voor dat militairen kunnen werken met ‘modern, robuust en veilig materieel’, aldus Defensie. De materieelorganisatie is betrokken bij de aankoop, instandhouding en verkoop van materieel. Van kleding en tanks tot vliegtuigen en wapens.

Bedrijven en logistiek

Bouwen kantoorgebouw A145 t.b.v. DMO-JIVC en DMO-OPS op Camp New Amsterdam aan de Dolderseweg 34. Nieuwbouw betreft een kantoorvleugel en een Ops-room met uitgebreide datavoorzieningen. Om het gebouw energie-efficiënt te maken, worden verschillende innovatieve technieken toegepast. Zo wordt de vrijkomende warmte van het datacentrum gebruikt om het gehele gebouw van warmte te voorzien. Op de daken van beide gebouwdelen worden zonnepanelen geplaatst. Installateurs bekend bij aannemer.

HUIS TER HEIDE | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) is opdrachtgever van het project. Het gaat in totaal om een pand met een vloeroppervlakte van 9000 vierkante meter. BAM onderscheidde zich volgens de opdrachtgever onder meer om de ‘integrale benadering van bouw en techniek’. DMO is al gevestigd op het terrein van Camp New Amsterdam, maar de verschillende onderdelen zitten nu nog verspreid in oude, bestaande gebouwen. BAM is intussen gestart met de voorbereidende werkzaamheden. De bouw neemt circa anderhalf jaar in beslag.

Het ontwerp weerspiegelt volgens Defensie ‘de verschillende functionele onderdelen van het gebouw’. Het nieuwe onderkomen bestaat uit een honderd meter lange kantoorvleugel met drie verdiepingen. Aan deze vleugel wordt vervolgens een vijfhoekig gebouw gerealiseerd van 38 meter breed en 55 meter diep. Hierin wordt de OPS-room gerealiseerd. OPS staat voor Operations en vormt samen met het Joint IV Commando (JIVC) de IT-leverancier van Defensie en haar ketenpartners. Ze zijn verantwoordelijk voor de (door)ontwikkeling, het beheren, aankopen, uitgeven en afstoten van alle IT-middelen die Defensie gebruikt.

Op de daken van beide gebouwdelen komen zonnepanelen. Het pand wordt zo energie-efficiënt mogelijk gemaakt, onder meer door de vrijkomende warmte van het datacentrum te gebruiken om ook de rest van het gebouw van warmte te voorzien.

Eerder werd al bekend dat ook de Nederlandse Bank (DNB) het zogenaamde Cash Center gaat bouwen op Camp New Amsterdam in Huis ter Heide. Het gaat om het bankbiljettenbedrijf en de goudkluis van DNB, nu nog gehuisvest in Amsterdam. In het Cash Center worden goud, munten en bankbiljetten opgeslagen. Een van de redenen voor deze verhuizing heeft te maken met het feit dat waardetransport door het drukke centrum van Amsterdam wordt gezien als complex. In dit nieuwe centrum komen bovendien het Nationaal Analysecentrum voor de registratie van analyse van vervalsingen en een Europees testcentrum voor onderzoek naar het duurzaam gebruik van bankbiljetten. Het Cash Center kan vermoedelijk in 2022 in gebruik worden genomen.

Het DNB-pand aan het Westeinde in Amsterdam wordt gerenoveerd. De publieksbalie van DNB blijft in Amsterdam. Hier kunnen mensen terecht om oude guldenbiljetten om te ruilen in euro’s of om beschadigde eurobiljetten in te leveren.


Plaats: Huis ter Heide
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Ramingsgroep: 30 miljoen euro
Nummer: 495451


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel