bouwbericht

Nieuwe kerk voor Leidsche Rijn

utiliteitsbouw 1084

Nieuwe kerk voor Leidsche Rijn

Twee kerkgenootschappen gaan samen één kerk bouwen in Leidsche Rijn, ’s lands grootste nieuwbouwlocatie in Utrecht. Het gaat om de Nederlandse Gereformeerde Kerk RijnWaarde en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Leidsche Rijn (GKV).

Cultuur en religie

Bouwen kerk voor RijnWaarde / GKV a.d. Alendorperweg (Maximapark). Kerkzaal is 1 bouwlaag, overige deel van het pand telt 2 bouwlagen. Selectie aannemer gaande. Er zijn nog drie aannemers in de race. Definitieve selectie najaar 2016.

UTRECHT | Ontwerp | € 2.000.000 - € 5.000.000

Beide kerkgenootschappen zijn groeiende. RijnWaarde telt momenteel 350 leden, GKV bestaat uit 160 leden. ,,Door het samen te doen, verdeel je de kosten. Anders is het eigenlijk niet te doen.

Beide kerken trekken trouwens al jaren samen op in Leidsche Rijn, maar we houden onze eigen diensten’’, zegt voorzitter Maurits Terpstra van de bouwcommissie en verbonden aan RijnWaarde. GKV Leidsche Rijn is momenteel gehuisvest in een te klein, monumentaal kerkgebouw dat niet uitgebreid kan worden, RijnWaarde maakt al jaren gebruik van de aula van een school.

De nieuwe kerk komt te liggen in het Máximapark. Architect Mark Siebers van architectenbureau Groosman uit Rotterdam is verantwoordelijk voor het ontwerp, een aannemer wordt later dit jaar geselecteerd. Terpstra: ,,We hebben acht aannemers aangeschreven, daarvan zijn er nog drie in de race. In het najaar hakken we de knoop door.’’

Schuur

Siebers heeft een moderne variant van een zogenaamde schuurkerk ontworpen. Een schuurkerk heeft de uiterlijke kenmerken van een schuur en was tijdens de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw – vooral bij gereformeerde kerkgenootschappen – een veel gebruikte bouwvorm.

De driedeling in het nieuwe kerkgebouw is een verwijzing naar de Heilige drie-eenheid Vader, Zoon en de Heilige Geest. De gevel bestaat uit een combinatie van hout, grijsgekleurde leisteentjes en veel glas.

,,Wij staan open voor iedereen en willen deze openheid graag uitstralen’’, licht Terpstra de keuze voor grote, glazen puien toe. Voor de inrichting van de binnenkant wordt veel hout gebruikt: het geeft een warme uitstraling.

Multifunctioneel

Het wordt een multifunctioneel gebouw. Uiteraard komt er een ruimte waar de kerkdiensten worden gehouden, maar ook verschillende ruimtes voor onder meer alle kindernevendiensten en een gezellig jeugdhonk voor de oudere jeugd. ,,Meer dan de helft van onze kerkgemeenschap is jonger dan achttien’’, aldus Terpstra.

Het is de bedoeling in het eerste kwartaal van 2017 wordt begonnen met de bouw. Terpstra: ,,Als alles volgens plan verloopt, vieren we kerst 2017 in onze nieuwe kerk.’’Plaats: Utrecht
Opdrachtgevers: Nederland Gereformeerde Kerk RijnWaarde en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Leidsche Rijn
Ramingsgroep: 1.5 tot 2.5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel