blog

Het lelijkste bouwwerk van Nederland? – de shortlist

utiliteitsbouw Premium

Het lelijkste bouwwerk van Nederland? – de shortlist
Suzanne van de Kerk

Wat is het lelijkste bouwwerk van Nederland?, vroeg ik twee weken geleden. Er werden ruim 50 kantoren, gemeentehuizen, overkappingen en woningen voorgedragen. En één brug. Maar welke is de lelijkste? De keuze is aan u.

Ik heb stiekem vast een voorselectie gemaakt. De criteria? De bouwwerken die door meer dan twee mensen genoemd zijn, plaatsten zich automatisch voor de finale. Alle gebouwen die voor 2010 zijn opgeleverd, vielen af.

Soms waren de nominaties weinig concreet. Zo stelde iemand voor om ‘de aannemerswoning’ te nomineren. Dit is, volgens de inzender, een”zielloze” standaardwoning, tegenwoordig vaak in jaren ’30-stijl. Omdat concrete voorbeelden uitbleven – “alle woningconcepten”, kon ik helaas niet goed rekenen – heeft deze nominatie de eindlijst niet gehaald.

En dan was er nog een lezer die zijn ‘eigen’ huis nomineerde.  Het bouwwerk zou lijken op “twee gestapelde sta-caravans”. Omdat verder niemand het met hem eens bleek te zijn, heeft deze woning de finaleronde niet gehaald.

Uiteindelijk zijn er zeven kanshebbers overgebleven: Twee Rotterdamse gebouwen, twee gemeentehuizen uit het Oosten, een school, een Paleis van Justitie en een museum. Hieronder de genomineerden, zonder commentaar. De keuze is aan u. De stemmodule vindt u onderaan.

Gemeentehuis, Hardenberg. Architect: De Architekten Cie. Aannemer: VolkerWessels-bedrijven Koenen en Goossen Te Pas. Opgeleverd: 2012.

De Rotterdam, Rotterdam. Architect: Rem Koolhaas/Office for Metropolitan Architecture. Aannemer: Züblin Nederland. Opgeleverd: 2013.

Uitbreiding Museum De Fundatie, Zwolle. Architect: Bierman Henket Architecten Aannemer: BAM Utiliteitsbouw. Opgeleverd: 2013.

Stadhuis, Almelo. Architect: Kraaijvanger. Aannemer: Bouwcombinatie Koopmans-J.P. van Eesteren. Opgeleverd: 2015.

Paleis van Justitie, Amsterdam. Architect: Claus en Kaan Architecten. Aannemer: TBI bedrijven J.P. van Eesteren, Wolter & Dros en Croon. Opgeleverd: 2013.

Calypso, Rotterdam. Architect: Alsop Architects. Aannemer: Boele & van Eesteren. Opgeleverd: 2013.

Van Kinsbergen College, Elburg. Architect: BRTArchitecten. Aannemer: Aannemingsbedrijf Prins Bouw. Opgeleverd: 2011.

Reageer op dit artikel