blog

Het gele puddingding is de allerlelijkste. Toch?

utiliteitsbouw

Het gele puddingding is de allerlelijkste. Toch?

Het gemeentehuis van Hardenberg is door de lezers van Cobouw verkozen tot het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland’. Is het ontwerp van de Architekten Cie daarmee écht het aller- aller- allerlelijktse gebouw van Nederland? Ik denk het niet. Het is wel één van de opvallendste.

Het gemeentehuis is een “goed herkenbaar, transparant en makkelijk toegankelijk gebouw” volgens de architecten, die tot hun “sculpturale ronde vorm” kwamen door een cilinder te combineren met een kubus. De publieksjury herkende vooral een vanillepudding, UFO, bijenkorf, koektrommel of kaasstolp in het ontwerp. Met name de kleur, “pisgeel” volgens sommigen, kan niet op applaus rekenen.

Is het daarmee het allerlelijkste gebouw van Nederland? Dat zal toch niet? Het is, net als alle andere ontwerpen op de shortlist, een in het oog springend gebouw. Een icoon zelfs. Het lokt een reactie uit. En daarom is het misschien juist wel een heel goed en gelukt gebouw. Alleen vindt niet iedereen ‘m mooi…

The line between the ugliness and the beauty is very thin“,  reageerde architect Branimir Medić nadat hij gehoord had dat er opnieuw een ontwerp van zijn hand tot lelijkste is uitgeroepen. De vraag of een gebouw mooi of lelijk is vindt Medić minder interessant. “An architect could always choose to design either anonymous or challenging architecture, but I believe that architecture is far more complex than to be judged on impossible question of beauty.” En daar heeft hij natuurlijk groot gelijk in.

Laten we eerlijk zijn: écht lelijk is ‘ie niet, dat ‘Lelijkste Gebouw van Nederland’. De treurige blokkendozen op industrieterreinen, matig verbouwde woningen en andere bouwwerken waarvan je bijna ‘Heb jij dit besteld, Wilfried?‘ zou gaan roepen haalden de shortlist niet. Waarschijnlijk omdat ze te anoniem zijn om een menigte op de been te krijgen. Of zijn we ze voor lief gaan nemen?

Is deze ‘wedstrijd met een knipoog’ dan nutteloos geweest? Nee. De afgelopen weken hebben duizenden mensen hun stem laten horen over de gebouwde omgeving. Dat alleen al is winst. Bovendien is het als architect, aannemer of andere partij in het bouwproces niet gek om zo nu en dan eens wat feedback te krijgen. Hoeveel waarde je aan deze vorm van feedback moet hechten? Dat mag u helemaal zelf bepalen.

 

Doen we het volgend jaar weer? Of over vijf jaar? Dat zien we dan wel weer. Ik zou zeggen: Kijk voor de zekerheid de komende tijd goed naar de gebouwde omgeving. En laat het weten als u iets lelijk vindt. Of mooi…

Reageer op dit artikel