artikel

Transformatie V&D pand met nieuw gevelisolatiesysteem

utiliteitsbouw 2350

Transformatie V&D pand met nieuw gevelisolatiesysteem

Transformatie heeft een nieuwe blikvanger opgeleverd voor het winkelcentrum Boven ‘t Y in Amsterdam. Vijf winkels en een sportcentrum blazen nieuw leven in het voormalige V&D-pand dat geheel is ontmanteld en opnieuw is opgebouwd. Er is een innovatieve buitengevel geplaatst waarmee de ruwe betonwanden eenvoudig zijn uitgevlakt en de nieuwe isolatiewand toch binnen de rooilijnen […]

Transformatie heeft een nieuwe blikvanger opgeleverd voor het winkelcentrum Boven ‘t Y in Amsterdam. Vijf winkels en een sportcentrum blazen nieuw leven in het voormalige V&D-pand dat geheel is ontmanteld en opnieuw is opgebouwd. Er is een innovatieve buitengevel geplaatst waarmee de ruwe betonwanden eenvoudig zijn uitgevlakt en de nieuwe isolatiewand toch binnen de rooilijnen blijft.

Multifunctioneel retailpand
Het warenhuis met de kenmerkende metalen gevelbeplating uit de jaren 70 is nu een uitnodigend winkelcentrum. Grote gevels in diverse kleuren baksteen en veel glas geven het pand een open aanzicht. Bij de centrale ingang is de oorspronkelijke structuur herkenbaar door de hoge rechthoekige ramen en panelen. De achterzijde van het gebouw heeft grote vensters op zowel de begane grond als op de verdieping. De verschillende kleuren van de gevel verwijzen naar de verschillende functies van het gebouw: sport, retail en supermarkt.

Binnen de rooilijn
Tijdens de werkvoorbereiding bleek dat de gevraagde nieuwe gevel in baksteen niet haalbaar was. Het idee was om de beplating te verwijderen en dan een muur uit massieve baksteen op te trekken. Maar bij het uitzetten van de bouw bleek dat de wanddikte daardoor fors zou toenemen. De rooilijnen zouden worden overschreden. De aannemer zocht naar een alternatieve werkwijze en kwam bij het E-Board®-gevelisolatiesysteem van Vandersanden terecht. Het systeem bestaat uit gepatenteerde EPS-HR isolatieplaten die met originele baksteen steenstrips worden afgewerkt. Met deze compactere geveldikte bleef het project wel binnen de rooilijnen. De opdrachtgever en vergunningverlenende gemeente Amsterdam gaven groen licht.

Uitvlakken betongevel
Achter de traditionele gevelbeplating staat een (ruwe) betonwand met metselwerk dat verspringt. Het verschil liep soms op van 15 tot 20 centimeter. De grote openingen werden afgetimmerd, maar dat was voor het uitvlakken geen optie. Met het E-Board®-systeem was dat wel mogelijk. De gevel is nauwkeurig in beeld gebracht en er is zo dicht mogelijk bij het betonnen ondergrond een 0-lijn uitgezet. De isolatieplaten zijn leverbaar in verschillende diktes en worden nauwkeurig op maat gemaakt. Zo zijn de dikteverschillen in de gevel opgevuld tot aan de 0-lijn en vanaf dat punt zijn de bij het systeem behorende platen aangebracht. De platen zijn verlijmd en met slagpennen ook mechanisch bevestigd.

Metselen van boven naar beneden
De panelen hebben rondom een haak-las-verbinding en creëren een waterdichte, dampdoorlatende gevel. Daar worden vervolgens de steenstrippen op aangebracht en dat gebeurt bij dit project vanaf boven naar beneden. Het grote voordeel hiervan is dat de steigers al veel eerder verlaagd kunnen worden. Ook kan er niet ‘geknoeid’ worden op het aangebrachte werk. De steenstrippen zijn dubbel verlijmd. De lijm wordt meegeleverd met het systeem, want er kan niet zomaar willekeurige lijm gebruikt worden.

Reageer op dit artikel