artikel

Fotofinish

utiliteitsbouw

Fotofinish

Het was een heftige en dramatische week voor Reddekuip. In september 2012 begon het discussiëren, argumenteren, ontwerpen en engineeren aan een alternatief voor een geheel nieuw stadion. Immers, het zou toch niet waar zijn: BAM wilde de Kuip slopen voor een nieuw stadion en VolkerWessels wilde nieuw bouwen naast de oude, voor zo’n 365 miljoen?

De Kuip is een uniek, karakteristiek stadion, al meer dan 75 jaar, met een opzwepende akoestiek en deinende tribune. Een aanstekelijke voetbalomgeving, zonde om af te breken. Vanuit die overtuiging is de stichting Reddekuip opgericht met bijna 20.000 handtekeningen van fans achter zich. Zonder financiën, met veel particuliere inzet van professionals. Het resulteerde in een alternatief plan De Kuip 3.0 dat in de Rotterdamse politiek serieus werd genomen. Op 11 juli 2013 strandde de nieuwbouwgarantie van 162 miljoen in de gemeenteraad.

Feyenoord herpakte zich en stelde een troika van wijze mannen aan. Begin april selecteerde de troika twee plannen voor de finale: BAM en Reddekuip. BAM concentreerde zich nu ook op upgrading van de Kuip. BAM had zich verbonden met Siemens in het Feyenoord Founders Consortium. Reddekuip maakte als denktank een aanbiedingsconsortium met bouwer Besix. Beide partijen analyseerden de kostprijzen, uitvoering én de exploitatiemogelijkheden. Uiteindelijk verschilden de eindprijzen van rond 200 miljoen weinig van elkaar, een fotofinish.

De troika riep op 1 mei 2014 het plan van BAM/FFC als winnaar uit. Grote teleurstelling voor Besix/Reddekuip. Echter, het doel van de stichting, ‘Handhaven van de Kuip als voetbalstadion’, was bereikt en Reddekuip kon met opgeheven hoofd het strijdperk verlaten om als sportieve en kritische toeschouwer te genieten van een complex bouwproces als uitbreiding en upgrading van de Kuip. De Kuip is gered!

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft, directeur Octatube, secretaris Reddekuip

Reageer op dit artikel