Alles over Uitgelicht

Hun private energienetwerk is vrij uniek, beseffen bestuurslid Steven Lobregt (l) en voorzitter Tom Smit van Coöperatie De Ecofactorij. Foto: Koos Groenewold

Privaat Apeldoorns netwerk omzeilt congestie: 'Wij halen 15 procent meer stroom uit het...

Al ver voordat het stroomnet overvol raakte, bouwde een Apeldoorns bedrijventerrein zijn eigen energienetwerk. Nu wordt gewerkt aan de volgende stap.

Hoogspanningsstation Meeden in Groningen wordt de komende jaren uitgebreid. Foto: ANP/HH/Sandra Uittenbogaart

Opgave 'met omvang van industriële revolutie' noopt tot unieke infrasamenwerking

Netbeheerders en aannemers in het noordoosten van het land werken nauw samen aan de infrastructuur. "Het is de enige oplossing."

Alfred Vos, ceo van VolkerWessels bij beursgang in 2017. Foto: Eran Oppenheimer

VolkerWessels-topman: 'Verkoop bedrijven onderdeel van strategische heroriëntatie'

De verkoop van drie bedrijven die werkzaam zijn in de energietransitie is onderdeel van een uitgedacht plan, zegt VolkerWessels-ceo Alfred Vos.

Als de stroppen boven de evenaar langer waren geweest, had dat bij de hijs in Lochem al een heel verschil gemaakt. Foto: Arjan Gotink.

De gevaarlijke blinde vlekken van de hijsbranche

Hijsen aan ogen onder het zwaartepunt, zoals gebeurde bij de brug in Lochem, komt vaker voor. Zolang de hijs-stabiliteitsdriehoek maar in acht wordt...

'Landelijke groennorm nog ver uit zicht' 

'Landelijke groennorm nog ver uit zicht'

Om steden te vergroenen is een landelijke norm nodig, stelt adviesbureau Sweco. Tegelijk zijn veel bestaande groennormen niet goed genoeg.

Foto: Shutterstock

Hijsbranche wil duidelijkere afspraken rondom veiligheid: 'Machinist wordt aan lot...

Bij hijsklussen moeten bedrijven betere afspraken maken over wie verantwoordelijk is voor de veiligheid. Dat vindt de Vereniging Verticaal Transport....

De tussenhandel, onder andere actief in Amstelveen, profiteert significant van de waardesprong van grond. Foto: Eran Oppenheimer

Vrije grondmarkt vertraagt woningbouw en kost overheden jaarlijks honderden miljoenen

De handel in schaarse grond zorgt voor prijsopdrijving die zeer nadelig is voor woningbouwprojecten, constateert adviesbureau Brink na onderzoek.

Een bouwteam van provincie Zuid-Holland en Mourik Infra renoveert gedurende een paar jaren meerdere bruggen. Foto: Guido Benschop

Bouwteamovereenkomst krijgt update: 'Er wordt te makkelijk over gedacht'

Projecten met bouwteams raken in zwang, maar lopen nog niet altijd op rolletjes. Een nieuwe modelovereenkomst moet de gebreken rechtzetten.

Joris van Duijnhoven (l) en Frank Schoonhoven van Virtual Monkey demonstreren de mogelijkheden van de Apple Vision Pro. Beeld: Christiaan Krouwels.

Lost de nieuwe bril van Apple VR-beloften in voor de bouw?

De nieuwe bril van Apple gaat volgens kenners een revolutie teweegbrengen in de manier van samenwerken in de bouw. "De Vision Pro slaat alles."

Foto: Eran Oppenheimer

Projectontwikkelaar BPD verwacht door woningnood 'sterke groei van grote...

Harm Janssen, de nieuwe ceo van BPD, is ondanks een flink verlies "zeker niet in paniek". Grote woningbouwlocaties lonken.