partner nieuws

Ecomobiel 2017 toont praktische oplossingen

infra 1088

Ecomobiel 2017 toont praktische oplossingen
Ecomobiel. Beeld: Ecomobiel

Op 10, 11 en 12 oktober 2017 vindt tijdens de vakbeurs Energie de negende editie van Ecomobiel plaats. De vakbeurs biedt ieder jaar praktische oplossingen om economischer en duurzamer om te gaan met mobiliteitsvraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan manieren om energie- en brandstofkosten te verlagen, de ideale mobiliteitsmix samen te stellen, slimme organisatie van een wagenpark of betere doorstroming van verkeer door weggebruikers tijdig te informeren.

Elektrisch rijden is de afgelopen zeven jaar explosief gestegen. In 2010 waren er nog maar een paar duizend geregistreerde elektrische voertuigen, in 2017 zijn er al 99.000 elektrische personenauto’s en bijna 2.000 elektrische bestelauto’s in Nederland. En die groei zal naar verwachting verder versnellen: 1 op de 3 Nederlanders denkt binnen tien jaar een elektrisch voertuig te bezitten. De nationale laadinfrastructuur heeft de steile groeicurve ruimschoots weten te volgen met inmiddels 20.000 (semi)publieke laadpunten. En elke week komt daar een nieuw snellaadstation bij.

Ook hybride auto’s en voertuigen die op CNG, LPG en waterstof rijden dragen bij aan schoner vervoer. Al deze ontwikkelingen zijn niet alleen goed voor het milieu (minder fijnstof en CO2) maar ook voor de sector. Nederlandse bedrijven hebben laten zien dat ze met hun innovaties tot de wereldtop horen en ons land heeft een internationale voorbeeldfunctie op het gebied van elektrisch rijden. De toekomst belooft nog veel meer. Want dankzij energieopslag in de accu’s van elektrische voertuigen kan elektrisch rijden straks ook bijdragen aan slimme en duurzamere energievoorziening.

Op Ecomobiel treft u alle sectoren op het gebied van elektrisch vervoer aan. Naast uitgebreide informatie over elektrische personenauto’s, besteedt deze vakbeurs aandacht aan: groene sector (De Groene Stad), Light Electric Vehicles (LEV), laadinfrastructuur, smart mobility en stadsdistributie (elektrische vrachtwagens en e-bestelwagens).

De Groene Stad

De groene sector krijgt te maken met steeds strengere emissienormen. Elektrisch werken wordt daarom belangrijker en de vraag naar elektrische apparaten groeit. Tijdens Ecomobiel 2017 komt dit thema daarom terug als segment, zowel met het brede aanbod op de vloer als een inhoudelijk programma: De Groene Stad.

Ecomobiel

De accutechniek van tegenwoordig geeft voldoende capaciteit om zelfs gehele tractoren elektrisch te kunnen laten rijden.
Beeld: Ecomobiel

De accutechniek van tegenwoordig geeft voldoende capaciteit om zelfs gehele tractoren elektrisch te kunnen laten rijden. Ecomobiel heeft daarom deze branche toegevoegd aan de beurs; in samenwerking met de branchevereniging Fedecom, uitgever NWST en aanjager vanuit het aanbod van elektrische voertuigen, Frisian Motors. Er wordt een verscheidenheid aan producten op de beursvloer gepresenteerd. Hierbij kunt u denken aan elektrische zitmaaiers, transporters, machines ten behoeve van golfbaanonderhoud, accugereedschap, maar ook grotere landbouwmachines, zoals tractoren en shovels.

Light Electric Vehicles (LEV)

Ook onder vervoersmiddelen met twee- en drie wielen rukt elektrisch rijden op. Nederland telt al meer dan 1,2 miljoen elektrische fietsen en de elektrische scooter wint eveneens terrein. Deze snelgroeiende sector omvat naast reguliere e-bikes, elektrische tandems en bakfietsen ook Speedbikes (tot 45 km/uur) en elektrische motorfietsen.
Voor een almaar groeiend aantal stadsbewoners kunnen LEV’s interessante alternatieven bieden voor personenvervoer op korte afstanden. Net als bij gewone elektrische voertuigen ligt ook bij LEV’s de grootste uitdaging in het ontwikkelen van steeds goedkopere, lichtere en efficiëntere batterijen.

Ecomobiel

Ook onder vervoersmiddelen met twee- en drie wielen rukt elektrisch rijden op. Beeld: Ecomobiel

Laden en infrastructuur

Enige tijd was het de vraag of de Nederlandse laadinfrastructuur de groei van elektrisch rijden kon bijbenen, maar inmiddels is het kritieke verzadigingspunt bereikt. Met meer dan 20.000 (semi)publieke laadpalen heeft Nederland landelijke dekking. En verdere uitbreiding van laadpunten geldt voor vrijwel alle gemeentes als topprioriteit. Laadvoorzieningen worden bovendien almaar sneller, slimmer en efficiënter. Zoals Smart Charging op momenten dat de toevoer van schone stroom het hoogst en de afname relatief laag is.

Diverse laadpaalexperts zetten zich in voor verbeterde capaciteit, groter gebruiksgemak en zelfs voor nieuwe esthetiek, in de vorm van snoerloze of verzonken laadstations. Automobilisten profiteren intussen van steeds meer praktische Apps, ontwikkeld door automerken, energiebedrijven, lokale overheden of laadspecialisten. Daardoor hebben ze real-time informatie over accu- en laadstatus, de locatie van de laadpalen, het specifieke type laadpaal dat gewenst is en zelfs over het collectief delen van stations. Belangrijke volgende fase voor de sector wordt de toepassing van Smart Grids.

Smart Mobility

De groeiende vraag naar mobiliteit heeft een grote impact op onze leefomgeving. Het Nederlandse verkeersnetwerk lijdt vaak onder files. Ook milieuvervuiling, parkeerproblemen en verkeersongevallen zijn factoren die de voordelen en het plezier van autorijden overschaduwen. Smart Mobility is de verzamelnaam voor producten die deze negatieve effecten proberen te minimaliseren. Met onder meer slimmere en schonere (stads)logistiek, geautomatiseerde verkeersplanning en geavanceerde voertuigtechnologie, zoals Connected- en automated driving.

Ecomobiel

Met meer dan 20.000 (semi)publieke laadpalen heeft Nederland landelijke dekking. Bron: Ecomobiel

Onder die laatstgenoemde categorie vallen intelligente auto’s die zichzelf dankzij slimme sensoren veiliger en milieuvriendelijker kunnen besturen dan de mens. Onlangs is de wettelijke weg geopend voor compleet zelfsturende auto’s: naar verwachting zijn de eerste modellen al vanaf 2020 op de Nederlandse snelwegen te zien. Ook zelfsturend openbaar vervoer zal in de nabije toekomst een belangrijke rol krijgen in duurzame mobiliteitsplanning.

Stadsdistributie

Met bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid hoog op de agenda nemen steeds meer gemeentes concrete stappen richting duurzame stadsdistributie. Elektrische vrachtwagens en e-bestelwagens zijn het straatbeeld aan het veroveren en ook andere oplossingen brengen schonere en stillere stadslogistiek in zicht. Zo experimenteren diverse lokale overheden al met elektrische vuilniswagens of waterstoftrucks voor de bevoorrading van binnensteden.

Behalve nieuwe technologieën en alternatieve brandstoffen spelen ook vernieuwende logistieke concepten een rol in de stadsdistributie van de toekomst. Te denken valt aan ICT-gestuurde vrachtbundeling. Of het toestaan van bevoorrading door zero-emissie voertuigen buiten venstertijden. Dankzij de ‘Green Deal Zero Emission Stadslogistiek’ (GD ZES) uit 2014 worden dergelijke nieuwe inzichten momenteel getest in zes Nederlandse proeftuinen.

Ecomobiel

Intelligente auto’s kunnen zichzelf dankzij slimme sensoren veiliger en milieuvriendelijker besturen dan de mens. Bron: Ecomobiel

Ecomobiel

Locatie: Brabanthallen ’s-Hertogenbosch
Openingstijden:
Dinsdag 10 oktober: 10.00 – 17.00 uur
Woensdag 11 oktober:  10.00 – 17.00 uur
Donderdag 12 oktober: 10.00 – 17.00 uur

Website: www.ecomobiel.nl

EnergieGids is hoofdmediapartner van de Vakbeurs Energie en komt voor de beurs uit met de jaarlijkse beursspecial.

Reageer op dit artikel