nieuws

Verhoeven lanceert anti-botssyteem voor graafmachines: ‘wij hopen snel op wetgeving’

infra 2598

Verhoeven lanceert anti-botssyteem voor graafmachines: ‘wij hopen snel op wetgeving’

Er zijn al camera’s en piepsystemen. Maar nog altijd gebeuren er ongevallen met graafmachines. Rob Slenders, productmanager bij Verhoeven Grondverzetmachines, heeft daar iets op bedacht: een anti-botssysteem. “Vooral rekening houden met de zwenksnelheid was lastig.”

Rob Slenders wilde veiligere machines. Zijn zoektocht begon vorig jaar. En die was niet eenvoudig. Het nieuwe systeem heet Safety Guard en is bedoeld voor grondverzetmachines, voor kleine en grote, voor midi- en maxigravers van Takeuchi.”

Maar wat is het?
“Met dit systeem stopt de machine met bewegen bij naderend gevaar. Grondverzetmachines rijden vaak achteruit en zwenken van links naar rechts. Maar ondanks camera’s en spiegels en piepsystemen kan een machinist niet constant achterom kijken of om zich heen. Daardoor vinden meerdere ongelukken plaats. Hoeveel weet ik niet, maar als we hiermee al een paar ongevallen per jaar kunnen voorkomen, zou dat al heel mooi zijn.”

Hoe werkt het?
“Linksachter, rechtsachter en aan de achterkant hebben machinisten een blind spot. Op het moment dat er iets of iemand te dichtbij komt, stopt de machinebeweging.”

Vanaf hoeveel centimeter treedt het systeem in werking?
“Dat was nog best een lastige puzzel. En we hebben daar lang over nagedacht. Wij kiezen voor ongeveer 40 centimeter, maar dat kun je ook anders instellen. Je wilt namelijk ook niet dat de machines constant afslaat, ook als er niets aan de hand is. Als machinisten zich eraan gaan ergeren, schiet het zijn doel voorbij. Machinisten moeten nou eenmaal ook in krappe ruimtes kunnen werken…”

... “Bij de zoektocht naar de juiste afstand was vooral de zwenksnelheid een lastige factor. Bovendien heb je ook met de massatraagheid te maken: hoe zwaarder de last aan de machine, hoe lastiger het is om tijdig af te remmen. Dan moet het systeem dus eerder ingrijpen.”

Wat is het hoofddoel?
“Botsingen en ongevallen voorkomen. En als we hiermee ook schade aan machines kunnen voorkomen is dat mooi meegenomen.”

Hoelang zijn jullie hier al mee bezig?
“Dik één jaar, het viel al met al nog best tegen.”

Slapeloze nachten?
“Inderdaad en pionieren. De machine moet het schuifblad (of dozerblad) als onderdeel namelijk ook negeren. Dat was een behoorlijke uitdaging om op te lossen.”

Bestaat dit niet al?
“Volgens mij niet. In april was ik op de BAUMA in München (grote vakbeurs). Ik heb een paar rondjes gelopen, en gekeken bij concurrerende machinemerken, maar ik heb zo’n applicatie nergens gezien.”

Hoe brengen jullie het op de markt?
“Wij bieden ze aan via de verkoop. Het is een optie. Wij denken dat het goed verkoopbaar is en verwachten dat het binnen enkele jaren verplicht wordt en in de Europese Machinerichtlijn wordt opgenomen. Wij bouwen het nu achteraf in, maar technisch kun je dit al in de fabriek doen.”

Nog een keer: wat is het doel?
“Natuurlijk hopen wij op meer verkopen. Maar oprecht hebben we ook de ambitie om het werken met grondverzetmachines veiliger te maken. In Oostenrijk was er een paar jaar geleden een ongeval. Iemand werd doodgereden met een mobiele graafmachine die op dat moment achteruit reed. Vaak zijn machines met camera’s uitgerust, maar die helpen niet altijd voldoende. Machinisten moeten dan toch nog altijd het gevaar zien en tijdig reageren. Dit systeem werkt automatisch en gaat hopelijk helpen bij het voorkomen van ongevallen.”

Hebben jullie het getest?
“Ja, het werkt prima. Machinisten moeten er wel aan wennen, want soms komt zo’n machine toch stil te staan, ook als er misschien niet direct gevaar is, maar slechts een vogel voorbij vliegt. Overigens beginnen we met de 9-tonsmachines. Maar op termijn willen we alle Takeuchimachines van 4 tot 15 ton én de mobiele kranen hiermee uitrusten. De verwachtingen zijn in elk geval hoog.”

Alweer nieuwe ideeën?
“Ik zou met kunnen voorstellen dat machines in de toekomst ook ingrijpen als je aan de voorkant ergens op dreigt te botsen. Ik weet alleen niet of dat haalbaar is.”

Reageer op dit artikel