Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Windmolenbouwer Vestas scherpt prognose aan

infra 706

Windmolenbouwer Vestas scherpt prognose aan
V112 3.0 MW Lem 2010 turbine against the light with blue sky and clouds

De Deense windmolenmaker Vestas heeft zijn winstverwachtingen voor het hele boekjaar aangescherpt. Het bedrijf kampt duidelijk met prijsdruk, ondanks het feit dat de onderneming een recordaantal aan opdrachten voor windturbines op de plank heeft liggen. Ook in Nederland staan veel windmolens van Vestas.

Vestas heeft last van de aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China. Daardoor lopen de prijzen op van ruwe materialen.  Verder wijst de directie van de Deense windmolenbouwer op de steeds grotere  concurrentie bij de veilingen van nieuwe contracten. Dat noopt de sector om de prijzen te verlagen.

Winste gehalveerd

Mede door de concurrentiedruk wist Vestas de voorbije maanden qua winst en omzet niet aan de verwachtingen te voldoen. Het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal kwam uit op 128 miljoen euro op een omzet van 2,1 miljard euro. Dat was een jaar eerder een resultaat van 259 miljoen euro op een omzet van bijna 2,3 miljard euro. De winst halveerde tot 90 miljoen euro.

Magische grens van 10 MW geslecht

Vorig jaar meldde de Deense windturbine fabrikant trots dat het de magische grens van 10 MW had geslecht. De turbine V164 was ooit gelanceerd als 8 MW exemplaar en in stappen opgevoerd naar een vermogen van net iets meer dan 10 MW, een wereldprimeur in de branche op dat moment. De eerste ‘double-digit’ turbines worden vanaf 2021 geleverd.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels