Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Ook VolkerWessels neemt extra verlies op zeesluis

infra 4249

Ook VolkerWessels neemt extra verlies op zeesluis

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft net als partner BAM weer extra geld opzij moeten zetten voor het sluisproject OpenIJ. Ook VolkerWessels heeft dit eerste half jaar een voorziening van 7,5 miljoen euro moeten nemen.

Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal ging VolkerWessels er nog vanuit dat het sluisproject bijna 4 miljoen euro duurder zou uitvallen. Dat bedrag kwam bovenop de enorme verliezen die BAM en VolkerWessels eerder al hadden genomen. In het tweede kwartaal bleek daar toch nog eens 3,5 miljoen te zijn bijgekomen.

Taaie kleilaag moet tòch gecutterd worden

De nieuwe tegenvaller is onder andere het gevolg van aanpassingen bij het afzinken van het tweede caisson. De kleilaag onder dat caisson bleek dermate taai dat het niet lukte om het met spuitlansen los te maken en vervolgens af te zuigen. De kleilaag wordt nu gecutterd.  Het afzinken, nu ongeveer halverwege, zou nog wel op schema liggen. De planning is nu dat de eerste schepen begin 2022 door de sluis kunnen, meer dan twee jaar later dan aanvankelijk gepland.

BAM meldde donderdagochtend als eerste dat er in verband met het sluisproject weer sprake was van een tegenvaller. VolkerWessels komt pas volgende week met resultaten. Omdat het bedrag van de voorziening niet heel hoog is heeft VolkerWessels donderdag geen eigen persverklaring naar buiten gebracht, stelt een woordvoerder van de bouwer tegenover persbureau ANP.

Oplevering twee jaar later

In totaal staat het verlies voor beide bouwers nu op 114 miljoen euro.   Dit najaar kan de combinatie ook nog een kort geding tegemoet zien van de Koreaanse bouwer van de sluisdeur. Die probeert nog altijd een bankgarantie terug te halen die OpenIJ inde vlak voordat de kolossale deuren per schip aankwamen in Nederland.

Meer over VolkerWessels:

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels