nieuws

‘Strukton moet van Saoedische rechter 25 miljoen euro betalen aan tussenpersoon’

infra 4912

‘Strukton moet van Saoedische rechter 25 miljoen euro betalen aan tussenpersoon’
Gerard Sanderink van Strukton

Strukton moet een tussenpersoon 25 miljoen euro betalen, zou uit een vonnis van een Saoedische rechtbank blijken volgens het FD.

Het bouwbedrijf, dat een metrolijn aanlegt in Riyadh, zou een agent die voor Strukton werkte 25 miljoen euro moeten betalen voor geleverde diensten.

De uitspraak van de rechter is pikant omdat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte van Strukton in Saoedi Arabië bij de verkrijging van het metrotraject in Riyad. De recente rechterlijke uitspraak zou volgens het FD betalingen aan een andere agent betreffen.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) deed in februari van dit jaar een inval bij Strukton. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op Strukton International en Strukton Civiel Projecten. Het Openbaar Ministerie staat op het standpunt dat Nederlandse bedrijven zich aan de Nederlandse wetten en regels moeten houden, ook bij handel in het buitenland. “Corruptie is ernstig. Ambtelijke Corruptie tast de integriteit van overheden aan en leidt in het zakenleven tot valse concurrentie. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid er tegen op”, aldus het OM.

176 kilometer aan metrolijnen

Strukton maakt deel uit van een bouwconsortium dat drie van de zes metrolijnen van een volledig automatisch en onbemand metrosysteem in Riyad aanlegt. De opdracht is binnengehaald door het consortium FAST onder leiding van het Spaanse concern FCC.

Het net krijgt een totale lengte van 176 kilometer. De totale waarde van dat project is 6 miljard euro, waarvan het aandeel van Strukton 1 miljard euro bedraagt. Het contract werd in 2013 getekend. De aanleg van de nieuwe lijn begon aanvankelijk nogal stroef, maar zorgt de laatste jaren voor flink wat extra omzet. Zo werd door Strukton in 2017 op het metroproject 24 miljoen euroextra productie gedraaid.

Moederbedrijf mogelijk in rode cijfers

In de voorlopige jaarcijfers van het moederbedrijf van Strukton, Oranjewoud, is een voorziening van 41 miljoen euro opgenomen. Of de 25 miljoen euro die Strukton aan de tussenpersoon moet betalen hier ook bij ingerekend is, is onduidelijk. Als er nog geen verliesvoorziening naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak genomen is, komt moederbedrijf Oranjewoud in de rode cijfers. Oranjewoud boekte in 2018 een omzet van 2,3 miljard euro (2017: 2,4 miljard) en een nettowinst van 15,4 miljoen euro (2017: 40,1 miljoen).

Strukton heeft de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld na de invallen voor het corruptieonderzoek. Een woordvoerder zij dinsdag nog niet te weten wanneer de resultaten gepubliceerd worden. Uit de voorlopige jaarcijfers van Oranjewoud over 2018 is desondanks enigszins af te leiden hoe Strukton het doet. Zo boekte de divisie civiel fors minder omzet in 2018. In 2017 werden nog 613 miljoen euro aan opbrengsten genoteerd, in 2018 was dat nog maar 442 miljoen euro. De raildivisie blijf nagenoeg gelijk met een omzet van 1,9 miljard euro. Techniek en gebouwen noteerde vorig jaar een omzet van 619 miljoen euro, 70 miljoen euro meer dan het jaar ervoor.

Reageer op dit artikel