nieuws

Deme ziet winst dalen door financiële problemen opdrachtgever

infra 1556

Deme ziet winst dalen door financiële problemen opdrachtgever

Het Belgische baggerconcern Deme heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de winst zien teruglopen, vooral doordat het een last van bijna 11 miljoen moest nemen vanwege insolventieproblemen bij een Duitse opdrachtgever.

De nettowinst kwam uit op 44,3 miljoen, zo’n 4 miljoen minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De onderneming zag zich genoodzaakt om 10,8 miljoen verlies te nemen op de vorderingen voor uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden in opdracht van Senvion, de Duitse windturbineproducent die in zwaar weer verkeerd.

Daarnaast kreeg Deme 11,2 miljoen aan extra kosten voor zijn kiezen bij dochter GSR, dat zich bezig houdt met het oogsten op de zeebodem van kobalt, nikkel en mangaan. “Niettegenstaande Deme sterk overtuigd is van het potentieel van GSR, worden alle kosten inclusief die voor het ontwikkelen van prototypes en voor het uitvoeren van testcampagnes, volledig in het resultaat genomen”, staat in een handelsbericht van moedermaatschappij Ackermans & Van Haaren.

Meer omzet voor baggertak en infradivisie

Deme zag de omzet in de eerste jaarhelft licht stijgen tot 1,35 miljard. Die toename was met name te danken aan ”een duidelijk hogere omzet” van de baggertak en van de infradivisie. De bedrijfsopbrengsten van de Deme Offshore vielen daarentegen terug vergeleken met het recordjaar 2018.

Het baggerconcern had halverwege het jaar voor 3,94 miljard euro aan werk op de plank liggen, net is iets meer dan een paar maanden eerder.

Reageer op dit artikel