nieuws

De brug die geen brug is: Huiveren boven de gapende kloof van Tintagel

infra 4437

De brug die geen brug is: Huiveren boven de gapende kloof van Tintagel

De twee delen van de nieuwe voetgangersbrug bij Tintagel in Engeland raken elkaar in het midden nèt niet. Dankzij de open dilatatie blijft het eiland met de ruïne van het kasteel van de legendarische Koning Arthur los van het vaste land. Sommige gebruikers moeten heel wat overwinnen om over de kloof te stappen.

De kloof in het midden van de ‘brug’ meet 40 mm. Constructief gezien is het een handige open dilatatie die de twee stalen brugliggers ruimte geeft om uit te zetten of in te krimpen onder invloed van temperatuur.  Al realiseert opdrachtgever English Heritage zich ter deze dat niet iedereen zich prettig voelt om op 57 meter boven zeeniveau over de kloof te stappen, hoe klein die ook is.  Het alternatief is voor velen nog minder aantrekkelijk.  Afdalen tot bijna zeeniveau en het daarna opklimmen van de burcht kost sommigen nu wel een uur. Terwijl de 68 meter overspanning in een minuutje is overbrugd. De kloof symboliseert volgens de ontwerpers van het Belgische bureau Ney en Partners en het Britse William Matthews Associates niet alleen de afstand tussen vaste land en  eiland, maar ook die tussen heden en verleden en tussen realiteit en legende.

Voorbouwtechniek met een tijdelijke kabelbaan

De brug die in totaal zo’n 4,5 miljoen euro kostte werd gebouwd door hoofdaannemer American Bridge UK  dat voor het staalwerk  Underhill Engineering  inschakelde. Underhill verwerkte in de werkplaats bijna 47 ton staal tot  twaalf stalen secties die volgens de voorbouwtechniek op locatie werden samengesteld tot de twee 34 meter uitkragende liggers.  Er hoefde dus niet onderstempeld te worden, de geprefabriceerde brugsecties  werden met een tijdelijke kabelbaan aangevoerd en met bouten aan het deel bevestigd dat vlak daarvoor was geplaatst.  Om de materialen op de afgelegen bouwplaats in het zuidwesten van Engeland te krijgen werden ook helikopters ingezet.

Verjongen van 4,5 meter naar 17 centimeter

De de twee vakerwerkliggers verjongen van 4,5 meter dikte bij de landhoofden naar 17 centimeter in het midden.  Twee profielen die bijna vrijwel onzichtbaar onder het brugdek zijn weggewerkt zorgen ervoor dat de kloof van 40 mm niet ook een drempel wordt,  waarover voetgangers zouden kunnen struikelen.  De montage ter plekke vergde ruim twee weken. De borstweringen zijn uitgevoerd in roestvaststaal, terwijl bezoekers die daar behoefte aan hebben zich kunnen vastgrijpen aan een brede eikenhouten leuning. Opvallend is ook het materiaal waarmee het brugdek is bekleed:  verticaal geplaatste leisteen. Het is hetzelfde materiaal dat op veel vloeren in de ruine van het kasteel van de legendarische koning Arthur ligt op het eiland van Tintagel.

 

Foto's

Reageer op dit artikel