Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Amsterdams zuiveringsslib naar Terneuzen vanwege problemen bij AEB

infra 938

Amsterdams zuiveringsslib naar Terneuzen vanwege problemen bij AEB

De gemeente Amsterdam en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, gaan tijdelijk zuiveringsslib opslaan bij afvalverwerker en sloopbedrijf Beelen in Terneuzen. Door het sluiten van vergbrandingsovens kan het Afval Energiebedrijf (AEB) in Amsterdam het slib niet meer zelf verwerken.

Het AEB legde begin deze maand vier van de zes verbrandingsovens om veiligheidsredenen stil. Daardoor is er niet genoeg capaciteit om al het Amsterdamse zuiveringsslib te verwerken. Vanaf half september moet het worden opgeslagen in het Amsterdamse havengebied. Maar daarvoor moet eerst een locatie worden klaargemaakt. Daar komt genoeg ruimte om het slib een jaar lang op te slaan. Tot dan wordt het slib naar Terneuzen gebracht waar Beelen nog wel wat ruimte heeft.

Dure tijdelijke oplossing

Waternet is geen voorstander van opslag, maar zegt dat het niet anders kan. “Water zuiveren blijft onze prioriteit en daarbij wordt dit slib geproduceerd”, zegt een woordvoerder van Waternet. “Als het niet verbrand kan worden, dan moet het worden opgeslagen. Dat kost ons veel geld, maar is nu noodzakelijk.”

Alle verwerkingsbedrijven zitten vol

Het slib kan niet ergens anders worden verwerkt, zegt de woordvoerder. “Alle verwerkingsbedrijven in Nederland zitten aan hun maximumcapaciteit en kunnen ons dus niet helpen”, stelt de woordvoerder.

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels