Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

A2 nacht dicht voor proefsluiting Diefdijk

infra 1348

A2 nacht dicht voor proefsluiting Diefdijk

De snelweg A2 van Den Bosch naar Utrecht gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag dicht tussen Deil en Everdingen. Rijkswaterstaat en waterschap Rivierenland oefenen die nacht het sluiten van een hoogwaterkering op de snelweg. Verkeer moet rekening houden met ongeveer een halfuur vertraging door omleidingen, aldus het schap.

De drukbereden A2 doorsnijdt de meer dan zeven eeuw oude Diefijk. Deze dijk, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, heeft nog altijd een functie in het voorkomen dat de Randstad onder water loopt als er langs de grote rivieren in Gelderland een dijk zou breken.

Drie schotbalken op het wegdek

Als er watersnood dreigt, wordt de dijk dwars over de snelweg gesloten met betonnen schotbalken met rubberstrips. Deze balken van 30 meter lang en een meter hoog liggen altijd opgeslagen op het viaduct in de A2 bij Everdingen. Drie balken op elkaar hebben dezelfde kerende hoogte als de dijk, verzekert Rijkswaterstaat. Ze worden op het wegdek gelegd.

Paardenmest niet meer nodig als afdichting

Voor de oefening tillen twee telescoopkranen de balken in speciale sleuven die al in de landhoofden van het viaduct zitten. Publiek kan de operatie bekijken vanaf de kazemat aan de Diefdijk-Zuid in Culemborg. Voor de verbreding van de A2 begin deze eeuw bevond zich een klepconstructie bovenop het viaduct die naar beneden werd gelaten voor .  Die was nog niet uitgerust met rubberflappen, maar ontleende zijn waterdichting bij de aansluitingen door paardenmest dat tussen de aansluitingen werd gepropt. Paardenmest zwelt goed op als er water bij komt en het waterschap had afspraken met boeren in de omgeving. Die moesten in het het winterseizoen voldoende paardenmest op voorrraad houden voor een eventuele sluiting.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels