nieuws

Vattenfall ‘wint’ tweede windpark voor Nederlandse kust; Van Oord afgetroefd

infra 1569

Vattenfall ‘wint’ tweede windpark voor Nederlandse kust; Van Oord afgetroefd

Energieconcern Vattenfall gaat voor de Nederlandse kust aan de slag met een tweede windpark. Het van huis uit Zweedse bedrijf heeft de opdracht zonder subsidie gegund heeft gekregen op de kavels III en IV van windenergiegebied Hollandse Kust (zuid), maakte het ministerie van Economische Zaken bekend. Met de opdracht zou een bedrag van 1,5 miljard euro zijn gemoeid.

Het windpark moet in 2023 gereed zijn en zal 760 megawatt aan vermogen leveren. Dat is gelijk aan het stroomgebruik van 1 miljoen huishoudens. De windparken Hollandse Kust (zuid) III en IV komen op ongeveer 20 kilometer voor de kust van Den Haag te liggen.

Vattenfall kreeg vorig jaar via dochterbedrijf Chinook ook de vergunning om de andere kavels (I en II) van Hollandse Kust (zuid) te exploiteren. Behalve Vattenfall dong onder meer een consortium met daarin Van Oord en Shell mee naar de nieuwe opdracht.

Vattenfall moet huur betalen voor windpark

Bij windpark Hollandse Kust (zuid) III en IV moet Vattenfall huur betalen voor de plaats waar het in de zee staat. Het gaat om zo’n 2 miljoen euro aan erfpacht per jaar. De elektriciteitskabel naar land wordt door netbeheerder TenneT aangelegd.

Momenteel staan er windparken in zee met een totaalvermogen van ongeveer 1 gigawatt aan vermogen. In 2023 moet dat minstens 4,5 gigawatt zijn, goed voor 16 procent van de elektriciteitsproductie. Dit moet tegen 2030 zo’n 11 gigawatt zijn, goed voor 40 procent van het stroomverbruik.

Funderingsspecialist Sif produceert 114 monopiles

Funderingsspecialist Sif zal de 114 zogeheten monopiles produceren voor het nieuwe windpark van Vattenfall. De betonnen palen zijn bijna een kiloton per stuk. Dat is één miljoen kilo per paal.

Het gaat om een opdracht van circa 113 kiloton. Daarvan was 75 kiloton (76 palen) al opgenomen in het orderboek van Sif, de rest is extra. Het bedrijf verwacht nu in de periode 2020-2021 zo’n 300 kiloton monopiles te maken.

Reageer op dit artikel