nieuws

ProRail eist dat Ballast Nedam stilgelegde tunnel Gorinchem afmaakt

infra 4092

ProRail eist dat Ballast Nedam stilgelegde tunnel Gorinchem afmaakt

ProRail eist dat Ballast Nedam per direct het stilgelegde werk in Gorichem afmaakt. De bouwer is echter niet van plan om terug te keren zonder toezeggingen over het meerwerk. Een spoedzaak bij de Raad van Arbitrage bracht geen uitkomst. De bouwhekken zitten inmiddels een al half jaar op slot.

De ruzie gaat over een relatief kleine klus: een nieuwe onderdoorgang bij station Gorichem, bestemd voor gehandicapte reizigers die nu over het spoor moeten klauteren om aan de overkant te komen. Ballast Nedam zou voor 4,5 miljoen euro een lift en tunnel bouwen. Probleem is echter dat er grote obstakels  – twee putten –  in de ondergrond zitten waardoor de benodigde heistelling niet past.

Project Gorichem

  • Opdracht: onderdoorgang station
  • Opdrachtgever: ProRail
  • Ingenieursbureau: Movares
  • Opdrachtnemer: Ballast Nedam
  • Contractvorm: d&c
  • Contractwaarde: 4,5 miljoen euro
  • Start bouw: september 2018
  • Geplande oplevering: zomer 2019
  • Nieuwe datum: ?

Sindsdien is er geruzie over wie opdraait voor de meerkosten van een alternatieve bouwmethode.  Partijen wijzen naar elkaar. Dit soort tegenvallers zijn niet te voorzien, meent de aannemer die vindt dat ProRail moet betalen. De spoorbeheerder wijst echter keihard terug: risico’s in de ondergrond liggen bij de aannemer. De putten waren immers al te zien op tekeningen die vooraf beschikbaar was.

Raad weigert uitspraak

Een gang naar de Raad van Arbitrage heeft geen oplossing gebracht voor de reizigerstunnel langs de Merwedelingelijn. De Raad weigert uitspraak te doen in de spoedprocedure omdat de arbiters de geschilpunten inhoudelijk te ingewikkeld vinden voor een snel oordeel.

ProRail beraadt zich op vervolgstappen en al die tijd zitten de bouwhekken op slot. Of en wanneer de verbouwing wordt afgerond is onzeker, bevestigt de woordvoerder van de spoorbeheerder. “We doet er alles aan om het werk alsnog te laten uitvoeren.”

Reageer op dit artikel