nieuws

‘Ontbind contract Zuidasdok, voorkom financiële ramp’

infra 10782

‘Ontbind contract Zuidasdok, voorkom financiële ramp’

Het ligt voor de hand om het contract van de Zuidasdok te ontbinden. Dat is de enige manier om een financiële ramp te voorkomen. Dat schrijft Hennes de Ridder, emeritus-hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de TU Delft, in een opiniestuk in Cobouw. “De snelweg ondergronds maken is de slechts denkbare oplossing.”

Het geschil over de Zuidasdok bereikte twee weken geleden een nieuw dieptepunt. De bouwerscombinatie (Heijmans, Fluor en Hochtief) staakte alle werkzaamheden. Om het project met een contractwaarde van ruim 1 miljard euro te redden vlogen de opdrachtgevers (Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam) hulp van buitenaf in.

Hennes de Ridder, die altijd al kritisch was over een ondergrondse snelweg en de onoverzichtelijke risico’s die daarmee gepaard gaan, adviseert de betrokken partijen om het contract te ontbinden.

“Na 10 jaar studie, die meer dan 100 miljoen euro heeft gekost, is in 2016 onder grote druk van de gemeente Amsterdam gekozen om de snelweg ondergronds te maken. Dat is de slechtst denkbare oplossing. Immers, alles wat er nu ligt moet daardoor weg. Het is daardoor de meest gecompliceerde, meeste overlast gevende, meeste tijd vergende, meeste geldverslindende, minst duurzame en de minst adaptieve oplossing.”

Snelweg op tweede etage

De Ridder noemt het een raadsel dat Rijkswaterstaat en ProRail met “deze ellende hebben ingestemd.” “Projecten zoals de Noord-Zuidlijn noemt hij kinderspel vergeleken met het Zuidasdokproject.

De emeritus-hoogleraar stelt voor om een nieuw ontwerp te maken dat effectiever is en zorgt voor minder overlast. Hij stelt zich een oplossing voor met drie lagen.

“De uit te breiden snelweg wordt omhoog gebracht naar de tweede etage, de uit te breiden bestaande trein- en metro-infrastructuur blijft op de eerste etage en de kabels en leidingen blijven keurig op hun plaats.”

Lees hier het hele opiniestuk van Hennes de Ridder

 

Reageer op dit artikel