nieuws

Aannemers uitgedaagd bij versterking Lekdijk: ‘Innovaties worden beloond’

infra 1556

Aannemers uitgedaagd bij versterking Lekdijk: ‘Innovaties worden beloond’

Slimme en innovatieve oplossingen. De Stichtse Rijnlanden is er hard naar op zoek voor de versterking van de Lekdijk, een project van 400 miljoen euro. In de aanbesteding die vorige week is gestart krijgen inschrijvers veel vrijheid om met innovaties te komen.

De versterking van de Lekdijk is daarmee het tweede grote project dat gebruikt maakt van het ‘Innovatiepartnerschap’, een manier van aanbesteden om tot innovatieve oplossingen te komen. Voor de versterking van de kademuren startte de gemeente Amsterdam al eerder met een zelfde soort traject.

‘Duurzame versterking’

De Lekdijk, een 55 kilometer lange dijk tussen Amerongen en Schoonhoven, is hard aan versterking toe. Simpelweg de dijk breder en hoger maken, is geen wenselijke oplossing. Dat is duur, er is weinig draagvlak voor en het waterschap wil het zelf ook niet. Een versterking van de oude dijk die past in het landschap en is afgestemd met de omgeving is een betere oplossing, vindt de opdrachtgever.

“We hebben grote ambities. De dijk moet niet alleen versterkt worden, maar dit moet op een duurzame manier, in samenwerking met veel partijen”, legt omgevingsmanager Jan-Willem Vrolijk van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden uit. “Daarom zijn we net als gemeente Amsterdam het Innovatiepartnerschap gestart voor dit project. Zo hopen we op nieuwe ideeën te komen, die we voor diverse delen van de dijk kunnen doorontwikkelen.”

Aannemers beloond

De dijk bestaat uit zes deeltrajecten, die nu in een traject zijn aanbesteed. Het idee is dat aannemers die met goede ideeën voor innovaties komen ‘beloond’ worden en die oplossingen ook voor de andere trajecten mogen uitvoeren. “Dat maakt het project aantrekkelijk voor veel aannemers. Dat blijkt wel uit de belangstelling. Eerder hebben we een marktdag georganiseerd, waar ruim 30 geïnteresseerde partijen op af zijn gekomen.”

Het waterschap kampt met twee grote uitdagingen voor de dijk: macrostabiliteit en piping. Het eerste betekent dat de dijk niet mag wegschuiven bij hoog water. Bij het tweede moet ervoor gezorgd worden dat water niet onder de dijk doorsijpelt en zand wegspoelt.

Geotechsystemen om piping tegen te gaan

Vooral voor deze problemen moeten oplossingen worden bedacht, verklaart Vrolijk. “Denk dan aan geotechsystemen om piping tegen te gaan. Daar zijn al ideeën over, maar die kunnen we in dit traject doorontwikkelen. Innovaties worden nu nog toegepast in kleinere projecten of pilots. Nu willen we dat een stap verder brengen.”

De innovaties zijn overigens niet alleen gericht op techniek, benadrukt Vrolijk. “We zoeken ook naar goede manieren om met diverse partijen samen te werken.”

Budget

De Lekdijk is met een budget van 400 miljoen euro een van de grootste dijkversterkingen van de komende jaren. Het geld komt voor 90 procent uit het potje van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De overige tien procent komt van De Stichtste Rijnlanden.

In september worden er zes aannemers geselecteerd. Zij gaan dan de tweede fase van het traject in.


Aanbestedingen in de bouw

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel