nieuws

Evert Schut van Rijkswaterstaat: ‘We zijn een organisatie van procesmanagers geworden’

infra 9311

Evert Schut van Rijkswaterstaat: ‘We zijn een organisatie van procesmanagers geworden’
Gebouw Westraven Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat ligt de laatste tijd onder vuur. Projecten lopen fikse vertraging op en bouwers trekken zich terug uit grote infrastructurele projecten. Wat gaat er mis? Gisteren sprak senior manager Evert Schut van RWS op het seminar van het Betonhuis en hij was eerlijk: “Je kunt niet alleen maar procesmanager zijn”.

Evert Schut is verantwoordelijk voor de circulaire projecten bij Rijkswaterstaat (RWS) en was gisteren spreker op het seminar van het Betonhuis. Voorzitter Rob van Gijzel refereerde aan de problemen die RWS momenteel heeft bij de aanbestedingen van grote infrastructurele projecten. Van Gijzel vroeg hem waarom het zo slecht gaat bij RWS.

Evert Schut

Schut: “Veel kennis is vertrokken en dat is dramatisch. Je kunt niet alleen maar procesmanager zijn, je moet ook iets weten van de techniek en het ontwerp. Nu probeer ik weer mee te praten over de ontwerpen. Een paar jaar terug had dat scheve ogen opgeleverd, maar nu kan het weer. De bouwers willen nu niet meer meedoen, maar samenwerking met de markt is essentieel. Wij hebben lange tijd gedacht dat de markt alles wel op zou lossen. Daar komen we nu van terug. Het moet anders”.

‘Je kunt niet alleen maar procesmanager zijn, je moet ook  iets weten van de techniek en het ontwerp’

De vraag is: hoe dan? Schut: “Dat weet ik ook niet. Maar we zijn een organisatie van procesmanagers geworden. We hoefden niet meer zo veel te weten van bruggen en viaducten. Maar nu weten we dat we meer technici in huis moeten hebben. Die zich ook met de buitenwereld bezig houden.”

Evert Schut op het Betonhuisseminar

‘Nu weten we dat we meer technici in huis moeten hebben. Die zich ook met de buitenwereld bezig houden’

Schut vertelde overigens dat ook RWS in 2030 circulair wil werken. “Nu zal het ons vaak een zorg zijn waar het materiaal vandaan komt en waar het naar toe gaat als het gesloopt wordt. Maar dat kan dus niet meer in een circulaire economie. Je zult een viaduct demontabel moeten maken, zodat de onderdelen worden hergebruikt. Dat betekent wel dat de relatie met de bouwers en leveranciers verandert. Wij zullen niet alleen meer de inkoop moeten doen, maar ook de verkoop. Die afdeling hadden we nog niet. En je moet veel meer data opslaan: waar ligt wat en wanneer kun je het weer gebruiken? En hoe lang gaat het dan nog mee? Nu weten we dat allemaal niet. Dat datasysteem bestaat nog helemaal niet”.

Meer over de problemen bij Rijkswaterstaat:

Meer over de problemen bij Rijkswaterstaat:

‘Nu zal het ons vaak een zorg zijn waar het materiaal vandaan komt en waar het naar toe gaat als het gesloopt wordt. Maar dat kan dus niet meer in een circulaire economie’

Hij vertelde ook dat het aanbod van circulair materiaal veel kleiner zal zijn dan de vraag. Er is volgens Schut gewoon niet genoeg materiaal beschikbaar om aan de circulaire vraag te voldoen. “De verwachting is dat het circulaire sloopmateriaal uiteindelijk slechts in 30 procent van de vraag voorziet die we hebben. Dus er blijft nog wel even een belangrijke vraag naar grondstoffen bestaan.”

En wat is zijn advies dan aan de betonbranche: “Lever niet alleen beton, maar kom met oplossingen.”

De samenwerking tussen bouwers en Rijkswaterstaat

De samenwerking tussen bouwers en Rijkswaterstaat


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel