nieuws

Bouwcontract op een bierviltje: Ploegam pakt nieuw DOEN-project

infra 2641

Bouwcontract op een bierviltje: Ploegam pakt nieuw DOEN-project

Alle regels gaan zoveel mogelijk overboord en samen werken op basis van een open boekhouding staat centraal. De positieve ervaring met project DOEN gaat op herhaling:  Rijkswaterstaat heeft Ploegam de kribverlaging van het Pannerdensch Kanaal gegund op basis van Plan Design & Construct.

In 2019 en 2020 werken Rijkswaterstaat en Ploegam samen het voorkeursalternatief uit tot een concreet plan en voeren dit vervolgens samen uit naar het gedachtegoed van de Marktvisie. Het werk buiten volgt dan tussen 2021 en 2023.

Het Pannerdensch Kanaal heeft regelmatig te maken met hoogwater. Met de maatregelen wordt beoogd de waterstand met 5 centimeter te verlagen. Het is de bedoeling om 38 kribben en 5 oevers te verlagen.

Nieuwe kans voor Plan Design Construct

Het bijzondere van het gedachtegoed van DOEN is dat Rijkswaterstaat samen met de markt de planfase uitwerkt op basis van de nieuwe contractvorm Plan, Design en Construct. Daarbij wordt gewerkt met samenwerkingsassessments in de aanbestedingsfase, maar ook een samenwerkingsbudget tijdens de uitvoering om de relatie tussen opdrachtgever en markt zo optimaal mogelijk te laten werken.

De aanpak sluit ook al aan bij de adviezen van bureau McKinsey aan Rijkswaterstata om vaker te werken met een twee-fasen-contract en  risico’s vooraf goed  in kaart te brengen. Die nieuwe contractvorm wordt komende zomer toegepast bij de tender voor de Ring Utrecht.

Het DOEN-concept werd eerder succesvol toegepast bij de renovatie van de Nijkerkerbrug. Een nog iets andere poging met PDC bij knooppunt Hoevelaken verliep minder succesvol en eindigde recent na de Planfase in een contractbreuk.

Reageer op dit artikel