nieuws

Zeesluis IJmuiden leidt tot extra verlies van 3,8 miljoen euro voor BAM: verslepen sluisdeuren duurder dan gedacht

infra 3447

Zeesluis IJmuiden leidt tot extra verlies van 3,8 miljoen euro voor BAM: verslepen sluisdeuren duurder dan gedacht

BAM is weer tegen een verlies aangelopen op de Zeesluis IJmuiden. De omzet in het eerste kwartaal steeg met 11 procent vergeleken met dezelfde periode.

Dat blijkt uit een handelsbericht van BAM over het eerste kwartaal. Het gecorrigeerde resultaat voor belasting daalde door de tegenvaller naar 16,8 miljoen euro (eerste kwartaal 2018: 23 miljoen).

De extra kosten voor de Zeesluis hebben volgens Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter van BAM te maken met “een aantal kleine zaken”. Met name de logistieke kosten voor het verslepen van de sluisdeuren van Rotterdam naar IJmuiden blijken hoger dan verwacht.

Het project had BAM eind 2018 al een verlies van ruim 100 miljoen euro opgeleverd. Volgens het concern liggen de voorbereidingen voor het afzinken van het tweede caisson in de tweede helft van het jaar op koers. Eind van het derde kwartaal of anders begin van het vierde kwartaal verwacht Van Wingerden dat het tweede caisson volledig is afgezonken. “Afhankelijk hoe het gaat.”

Woningverkopen in Nederland gestegen dankzij beleggers

De omzetstijging is vooral te danken aan de bouw- en vastgoedtak die met 20 procent groeide. De Nederlandse woningverkopen stegen tot 951 (eerste kwartaal 2018: 528), vooral als gevolg van verkoop aan institutionele investeerders. BAM verwacht een “gematigde toename” van het aantal woningverkopen voor geheel 2019.

Het orderboek groeide met 700 miljoen euro naar 12,8 miljard euro. Volgens Van Wingerden is de kwaliteit van de orderportefeuille verder verbeterd.

BAM hoopt op betere marge

BAM verwacht in 2019 ongeveer 7 miljard omzet te behalen (2018: 7,2 miljard). Het bouwconcern uit Bunnik streeft naar een verdere verbetering van het resultaat vóór belastingen tussen de 2 tot 4 procent. In 2018 bleef de brutomarge steken op 2,1 procent.

Reageer op dit artikel