nieuws

Witte loopbrug Beatrixsluis gesloopt: terug naar de jaren 30

infra 1058

Witte loopbrug Beatrixsluis gesloopt: terug naar de jaren 30
Zondag is de loopbrug uitgehesen. Foto: Rijkswaterstaat

De witte loopbrug van de Beatrixsluis is verdwenen. Zondag 19 mei is de brug probleemloos in twee delen uitgehesen. Bij de renovatie verwijdert bouwcombinatie Sas van Vreeswijk alle niet-originele elementen uit het sluiscomplex.

Het is de bedoeling om het bestaande complex in de originele jaren dertig stijl te herstellen. Vrijdag 17 mei begon de bouwer met het opbouwen van de mobiele kraan met een hijscapaciteit van 700 ton die voor de hijsklus werd gebruikt.

Twee keer 25 ton

Zondagochtend vroeg startte Sas van Vreeswijk (Besix, RebelValley, TDP, Heijmans en Jan de Nul) met het maken van uitsparingen in het dak van de loopbrug om de hijsbalken vast te kunnen maken. Vervolgens pikte de kraan de loopbrug aan en werd de brug in twee delen van 25 ton langzaam omhoog gehesen.

Beatrixsluis

  • Opdrachtgever: Rijkswater_staat
  • Opdrachtnemer: Sas van Vreeswijk (Besix, RebelValley, TDP, Heijmans en Jan de Nul)
  • Contractvorm: dbfm (27 jaar)
  • Contractwaarde (netto contant): 133 mln
  • Start uitvoering: najaar 2016
  • Oplevering: september 2019

De brugdelen zijn bij de Voorhavendijk neergelegd en worden later deze week gedemonteerd en afgevoerd.

Sloop van niet-jaren-30-elementen

Zoveel mogelijk onderdelen die niet stammen uit de jaren 30, worden verwijderd. Niet alleen de bekende witte loopbrug moest wijken. Ook het kantoorgebouwtje naast de witte loods is aangepakt. Daar is de bovenste verdieping van weg gehaald. De resterende laag blijft in gebruik als technische ruimte. Door dit ‘koppen snellen’ valt het gebouw nu een stuk minder op.

Ook het oude bediengebouw wordt nog gesloopt. Naar verwachting gebeurt dit over enkele weken. De hele renovatie is in september 2019 afgerond. Dan is het volledige project van de verbreding van het Lekkanaal, de aanleg van de 3e kolk en de renovatie van het sluiscomplex klaar.

Reageer op dit artikel