nieuws

TenneT vaart eerste mega stopcontact uit naar zee

infra 2118

TenneT vaart eerste mega stopcontact uit naar zee

Het eerste grote stopcontact op zee wordt vandaag uitgevaren van de werf van HSM Offshore naar zee. In de loop van de dag moet het arriveren op de locatie van het toekomstige windpark Borssele, waar al sinds het najaar een onderstel op de zeebodem staat.

Het transformator station is het eerste sinds de overheid ervoor koos zelf de aanleg van de elektrische infrastructuur op zee aan te leggen. Tot de gunning van Borssele moesten de bouwers van de windparken ook zelf zorgen dat de stroom die ze opwekten aan land kwam. Sinds 2015 ligt die verantwoordelijkheid bij de overheid en neemt TenneT de aansluiting voor haar rekening. Zo moeten flinke besparingen kunnen worden geboekt.

Volgende stopcontacten uit Azië

Het eerste stopcontact voor Borssele krijgt een capaciteit van 700 megawatt. Het is gebouwd door HSM Offshore in Schiedam, weegt zo’n 6550 ton en steekt, eenmaal geplaatst op het jacket zo’n 82 meter boven de zeebodem uit. Bij windpark Borssele komt nog een vergelijkbaar transformatorstation afkomstig van dezelfde werf. Voor het volgende grote windpark, Hollandse kust Zuid,  heeft TenneT de bouw van de stopcontacten gegund aan staalbouwers in het verre Oosten.

 

Reageer op dit artikel