nieuws

Spoelproeven zoetwater bij kier Haringvliet verlopen positief

infra 594

Spoelproeven zoetwater bij kier Haringvliet verlopen positief
Haringvlietsluizen op een kier Foto: Rijkswaterstaat/Bert Zuidweg

De Haringvlietsluizen staan al weer even op een kier, maar dat betekent niet dat er enorm veel zout water binnenstroomt. De resultaten van drie spoelproeven met zoetwater zijn positief verlopen.

De afgelopen periode heeft Rijkswaterstaat de Haringvlietsluizen regelmatig op een kier gezet en daarbij onderzoek uitgevoerd naar zoutverspreiding. Er zijn drie zogeheten zoetspoelproeven gedaan.

Zout spoelt weer weg

Hierbij wordt onderzocht hoe diepere delen van het Haringvliet waar zout in is gestroomd weer effectief zoet gespoeld konden worden. Het zoetspoelen is een maatregel om de risico’s van ongewenste zoutverspreiding te beperken. Het zout bleek goed weg te spoelen.

Bij lage rivierafvoeren zoals in de zomer van 2018 staan de Haringvlietsluizen dicht om zoveel mogelijk zoet water vast te houden. Er gaat geen zoet water naar de Noordzee en er komt ook geen zeewater het Haringvliet in. Vlak voor deze periode spoelt Rijkswaterstaat het Haringvliet zoet om te voorkomen dat er zout water bij de zoetwaterinnamepunten voor landbouw in drinkwater komt.

Waar blijft de zalm?

De Haringvlietsluizen staan zo lang op een kier totdat enkele diepere delen gevuld zijn met zout. Daarna wordt zoet water naar buiten gespoeld (spuien) waarmee het zout uit de diepe delen wordt gespoeld. Door intensief te monitoren is het zout nauwgezet te volgen.

De bovenste laag zout was binnen een dag al weggespoeld. Het zoutvrij krijgen van de diepere delen duurde langer. Hiervoor waren bij afvoeren van circa 3500 m3/s nog 10 tot 14 dagen nodig. Bij een piekafvoer van ruim 5000 m3/s ging het harder en was het zout snel verdwenen.

Kier verder onderzocht

De conclusie van het onderzoek is dan ook dat zoetspoelen effectief werkt bij rivierafvoeren boven de 3500 m3/s. Of dat ook werkt bij lagere afvoeren en of diepere delen verder stroomopwaarts in het Haringvliet ook zoet te krijgen zijn, wordt komende tijd onderzocht. De komende tijd staan ook ecologische onderzoeken op het programma, want het is nog niet duidelijk of trekvissen zoals zalm en forel de kier al weten te vinden.

Reageer op dit artikel