nieuws

Spie en provincie Noord-Holland in de clinch over Leeghwaterbrug

infra 1491

Spie en provincie Noord-Holland in de clinch over Leeghwaterbrug
Foto: Martin Mooij

Opnieuw zijn er problemen bij de bouw van de Leeghwaterbrug aan de N424 in Alkmaar. Al eerder werd de bouw stilgelegd vanwege tekeningen die volgens provincie Noord-Holland niet deugden. Nu is er gedoe om berekeningen van aannemer Spie.

Volgens de opdrachtgever kloppen de berekeningen die Spie over het constructieve deel van de betonconstructie heeft gedaan, niet. “We hebben deze berekeningen twee keer laten toetsen, eerst door de gemeente Alkmaar en later door een externe expert. Uit beide toetsen blijkt dat de berekeningen niet kloppen”, verklaart woordvoerder Fabian Paardekooper van de provincie.

‘Constructieve veiligheid niet aangetoond’

De constructieve veiligheid van de betonconstructie die het beweegbare brugdeel moet dragen, is daardoor onvoldoende aangetoond, stelt de opdrachtgever. En dus moeten er nieuwe berekeningen worden gedaan. “Hoe dit kan gebeuren? Dat vragen wij ons ook af. Wellicht houden ze er een andere methode op na. Hoe dan ook, wij wachten nu tot de berekeningen op orde zijn.”

‘Bijna aanvaring met werkponton’

Daarnaast heeft de provincie ook nog ‘onveilige situaties’ op de bouwplaats geconstateerd. “We hebben bouwvakkers op grote hoogte zien werken, zonder goed aangelijnd te zijn. Er is bijna een aanvaring geweest met een werkponton. Het is maar net goed gegaan”, zegt Paardekooper.

De provincie is hierover meerdere keren met de aannemer in gesprek gegaan. Dit heeft volgens de opdrachtgever echter niet tot het gewenste resultaat geleid. De provincie heeft daarom besloten om de arbeidsinspectie in te lichten. De inspectie gaat de aannemer nu controleren.

Spie kan niet reageren

Of Spie het eens is met de beschuldigingen, is niet bekend. Omdat ze in hun contract hebben vastgelegd dat de woordvoering richting de media via de provincie loopt, kunnen ze niet op het voorval reageren.

‘Juridische stappen als planning niet wordt gehaald’

Of de nieuwe problemen gevolgen hebben voor de planning, is ook nog niet duidelijk. Het werk aan de brug gaat wel gewoon door, omdat er al eerder een flinke vertraging is opgelopen. “Wij willen hoe dan ook dat de datum van 25 augustus gehaald wordt”, zegt de woordvoerder. “We doen er alles aan om dat te realiseren. Verder uitstel is niet te accepteren. Als dat wel gebeurt? Dan gaan we juridische stappen zetten”, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel