nieuws

Opnieuw forse vertraging bij Lightrail Hoekse Lijn

infra 2882

Opnieuw forse vertraging bij Lightrail Hoekse Lijn
Foto: Stefan Verkerk

Opnieuw is er vertraging bij de Hoekse Lijn. De nieuwe metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland had eigenlijk in juli moeten gaan rijden, maar gaat op z’n vroegst pas in september van start, dat melden bronnen rond het project aan RTV Rijnmond.

Door vertraging in het opleveren van de software is er geen toestemming om eerder in bedrijf te gaan, schrijft de nieuwswebsite. De gemeente Rotterdam en RET hadden de hoop dat er in juli voor het eerst gereden zou worden, maar dat gaat niet lukken.

Eerst testen

De beveilingssoftware moet namelijk eerst nog worden getest. Dat gebeurt eerst door ritten met alleen bestuurders in de voertuigen. Daarna volgt het volledig testen in het zogenoemde testbedrijf. Met succesvolle testen moet ook de schriftelijke goedkeuring voor de ingebruikname worden verdiend.

Het college van Rotterdam meldde eerder deze week al dat het onduidelijk is wanneer de metro gaat rijden. ‘Als de veiligheidsdossiers positief worden beoordeeld, kan de indienststellingsvergunning in de zomer worden verstrekt. Exploitatie kan dan spoedig volgen’, staat er te lezen in een voortgangsrapportage.

Al eerder vertragingen

Het is  niet de eerste keer dat  het project vertraging oploopt. Eigenlijk zou de metro in september 2017 al gaan rijden. Maar door allerlei tegenslagen lukte dat niet. Los van de softwarevertraging waren er storingen met bruggen op het tracé en reed een vuilniswagen op een overweg een stuk bovenleiding en installaties kapot.

De lijn kost 462 miljoen euro, 90 miljoen duurder dan begroot. De nieuwe vertraging levert nog geen extra kostenpost op, staat te lezen in de brief.

Reageer op dit artikel