nieuws

Mogelijk verboden prijsafspraken bij infra-tenders Amsterdam: ACM doet invallen

infra 3777

Mogelijk verboden prijsafspraken bij infra-tenders Amsterdam: ACM doet invallen

Gww-aannemers hebben mogelijk verboden prijsafspraken gemaakt bij onderhandse infra-opdrachten in Amsterdam. De Autoriteit Consument & Markt is daarover getipt en heeft afgelopen maand diverse invallen gedaan bij verschillende bedrijven.

Inmiddels is de kartelpolitie een onderzoek naar de malversaties begonnen. De ACM kreeg tips dat bij enkele aanbestedingen van de gemeente Amsterdam verboden prijsafspraken zijn gemaakt tussen verschillende aannemers over de hoogte van prijzen en wie de opdracht zou krijgen.

Onderhandse opdrachten

Opvallend is dat het gaat om aanbestedingen voor gww-projecten tussen de 100.000 en 2 miljoen euro. Woordvoerder Murco Mijnlieff van ACM bevestigt dat het vooral gaat om de onderhandse aanbestedingen en dat in april bij diverse bedrijven invallen bij aannemers zijn gedaan.

Voor onderhandse opdrachten geldt een speciale procedure waarbij de gemeente op basis van groslijsten een-op-een partijen uitnodigt om een offerte uit te brengen. Vaak gaat het om drie tot vijf bedrijven die mogen meedingen. De gemeente Amsterdam nodigt bij kleine opdrachten bij voorkeur MKB-ondernemers uit.

Amsterdam weet nog niet precies wat er speelt, laat woordvoerder Margreet Hoedjes van het Ingenieursbureau weten: “Het is te vroeg om te zeggen wat er precies speelt. De gemeente volgt het onderzoek van de ACM met interesse en kijkt uit naar de definitieve bevindingen.”

Fikse boetes bij prijsafspraken

“Als de verdenkingen kloppen, is de concurrentie vervalst en kan dat mogelijk leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie”, stelt de ACM. De autoriteit onderzoekt  komende tijd of de Mededingingswet is overtreden en kan eventueel fikse boetes opleggen.

Boetes kunnen oplopen tot  10 procent van de jaaromzet van een betrokken onderneming. Leidinggevenden kunnen ook een persoonlijke boete krijgen. Eventueel betrokken tipgevers kunnen rekenen op forse strafvermindering en zelfs vrijstelling als zij als eerste een kartel blootleggen. De ACM doet overigens ook onderzoek naar prijsafspraken tussen dakdekkers.   De kartelpolitie houdt de bouwsector sinds de bouwfraude in het vizier en doet ook nog onderzoek naar prijsafspraken in de betonmortelindustrie.

Reageer op dit artikel