nieuws

Kunststof bunker geeft wortels stadsbomen de ruimte

infra 1149

Kunststof bunker geeft wortels stadsbomen de ruimte

Elf volwassen iepen verfraaien binnenkort de belangrijkste winkelstraat van Ede. Kunststof boombunkers met een watermanagementsysteem moeten er voor zorgen dat de bomen het zeker veertig jaar uit houden. Net zo lang als het vernieuwde riool.

De bunkers zijn opgebouwd uit prefab onderdelen van Joosten Kunststoffen. Ze  beschermen niet alleen de wortels van de bomen maar vangen ook druk op van het verkeer en de zijwaartse krachten. Elke boom krijgt ondergronds 15 m3 ruimte.  Kabels en leidingen van nutsbedrijven zijn zoveel mogelijk omgelegd. Waar dat niet lukte  lopen ze er dwars doorheen. Door het homogene voedingssubstraat zullen de wortels zich niet rond de leidingen hechten. De bunker is afgesloten met een zware stalen plaat. Tussen het deksel en de grond in de bunker is nog een luchtlaag. Deze laag houdt wortels op natuurlijke wijze tegen en voorkomt schade aan het straatwerk door wortelgroei.

Elke bunker heeft een waterbuffer van 600 liter

De groeiplaatsen zijn elk voorzien van een kolk voor de afvoer van hemelwater, gekoppeld aan het GreenBlue Urban RootSpace waterbeheersysteem. Door de kolk te ontkoppelen van het riool komt regenwater beschikbaar voor de boom. Een infiltratiebuis verdeelt het water in de groeiplaats. Onderin de constructie houdt een grindkoffer het water voor een langere periode vast. Overtollig water infiltreert in de ondergrond. Zo kan de boom langere droge perioden overbruggen. De beheerder krijgt door sensoren in de groeiplaats informatie over het waterpeil en kan desgewenst meer water toevoegen .De zandgrond in Ede voert het water immers snel af. Maar met een buffer van 600 liter per boom is het volgens Annemiek van Koldenhoven van ingenieursbureau van de gemeente Ede in principe niet nodig om leidingwater toe te voegen.

Bunker sluit aan op stedelijk waterbeheer

Waterbeheer in de stad is een belangrijk specialisme van Joosten Kunststoffen. De GBU RootSpace Boombunker sluit aan op de brede range aan producten waarmee hemelwater van daken en straten met gebufferd, geïnfiltreerd of getransporteerd kan worden voor tijdelijke opslag en benutting.  Vliezen en folies zorgen ervoor dat de groeiplaats van de boom wordt gescheiden van de riolering en het cunet van de weg. Door het lichte gewicht en de modulaire opbouw is de bunker snel te monteren.

Reageer op dit artikel