nieuws

HAZ Infra veroordeeld voor nepmetingen Friese baggerklus: ‘op 46 plaatsen was het veel minder diep’

infra 7538

HAZ Infra veroordeeld voor nepmetingen Friese baggerklus: ‘op 46 plaatsen was het veel minder diep’

Deadline in gevaar. Een dwangsom nadert. En dus besluit HAZ Infra bij een baggerklus in 2015 te rotzooien met meetgegevens. Dat komt het infrabedrijf uit Hasselt duur te staan. De directeur weigert zich echter neer te leggen bij de veroordeling door de rechtbank. “Het beroep loopt nog.”

Vervalste dwarsprofieltekeningen met daarop verkeerde baggerdieptes, valse tekeningen en een bestand met valse meetgegevens. En een belazerde opdrachtgever (de provincie Friesland).

Die dacht tot echt dat de provinciale vaarweg A20 ‘Heafeart’ tussen Heerenveen en Akkrum in 2015 voldoende was uitgebaggerd, een project van ongeveer 5 ton, zoals ook uit de eindmeting bleek.

Het bleek een vertroebelde waarheid. Amper een jaar later begon ontstonden namelijk de eerste twijfels over de daadwerkelijk bereikte vaardiepte.

En dus trok de provincie aan de bel en kwam er een rechtszaak tegen HAZ Infra. Wat blijkt? Op 46 plaatsen is de bodem minder diep dan de baggeraar op papier deed doen voorkomen.

Het verhaal kreeg nog een wending. HAZ Infra probeerde de schuld in de schoenen te schuiven van Technisch Teken en Adviesbureau Borst, de maker van de oplevertekening.

Helder motief

“Onzin”, concludeerde de rechter in Zwolle vorige week. Niet de tekenaar, maar het infrabedrijf uit Hasselt heeft de boel zelf opgelicht.

Volgens de rechter kon Borst niet weten dat de gegevens op basis waarvan hij een tekening maakte, waren vervalst. Of anders gezegd, dat hij valse data kreeg van de baggeraar. “Dat blijkt uit niets.”

De motieven van HAZ Infra zijn volgens de rechtbank glashelder: het infrabedrijf dreigde in 2015 de opleverdatum van het project niet te halen. En er hingen dwangsommen boven zijn hoofd.

Vrijgesproken

Kortzichtig? Daar lijkt het vier jaar later wel op. HAZ Infra krijgt nu echt een boete van 25.000 euro. Directeur Ary Zielman moet het bekopen met een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur.

Directeur Zielman wil inhoudelijk niet reageren op de kwestie. “Het beroep loopt nog.”

Tekenaar Jorian Borst, van het gelijknamige Adviesbureau, is opgelucht dat hij is vrijgesproken. Ook hij onthoudt zich van verder commentaar.

Reageer op dit artikel