nieuws

Buitenlandse bouwvakkers onderbetaald op project Beatrixsluis Nieuwegein

infra 1512

Buitenlandse bouwvakkers onderbetaald op project Beatrixsluis Nieuwegein

Buitenlandse bouwvakkers die werkzaam zijn op de bouwplaats van de Prinses Beatrixsluis bij Nieuwegein hebben te weinig betaald gekregen voor de overuren en reisuren die ze hebben gemaakt. Dat heeft FNV geconstateerd.

Volgens de vakbond zijn ook verschillende vakkrachten op het werk niet correct ingedeeld in hun functiegroepen. De bond heeft de onregelmatigheden, die zich voordeden bij onderaannemers op het project, aangekaart bij hoofdaannemer Sas van Vreeswijk, een bouwcombinatie van Besix, RebelValley, TDP, Heijmans en Jan de Nul.

De bouwer heeft inmiddels afspraken met de vakbond gemaakt over een nabetaling van in totaal 45.000 euro. Ook is er een samenwerkingsprotocol getekend voor verdere cao-naleving.

Werknemers die misstanden hebben aangekaart blijven aan het werk

“De FNV is blij met de uitkomst. En de werknemers die de onregelmatigheden hebben aangekaart, blijven aan het werk bij de onderaannemer. Er is geen sprake van vergelding of ontslag. Dat is goed nieuws”, laat bestuurder Ben Bleumer van FNV Bouwen & Wonen weten.

Dat er met de hoofdaannemer een samenwerkingsprotocol is opgesteld voor naleving van de cao en van andere wet- en regelgeving op de bouwplaats, is volgens Bleumer nieuw. “FNV gaat zich ervoor inzetten dit op meerdere bouwplaatsen zo te regelen.”

In opdracht van Rijkswaterstaat verbreedt Sas van Vreeswijk het Lekkanaal en legt het bouwconsortium een derde kolk in de Prinses Beatrixsluis aan. De bouwer is komende 27 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud van de sluis.

Reageer op dit artikel