nieuws

Spoedklus Stevinsluis: drempel beschadigd, reservedeur ingehangen

infra 1484

Spoedklus Stevinsluis: drempel beschadigd, reservedeur ingehangen

De drempel in Stevinsluizen is ernstig beschadigd waardoor de sluisdeuren niet goed meer sluiten. Het tijdelijk inhangen van de reservedeuren moet soelaas bieden.  Combinatie Sherpa voert de spoedklus uit vanaf maandag 22.00 uur tot en met woensdag 10 april 22.00 uur.

De betonnen drempel en de vloeddeuren (Waddenzeezijde) van de schutkolk vertonen slijtage en gevolgschade. De drempel bij de sluisdeuren is ernstig beschadigd, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een vaartuig, maakt Rijkswaterstaat bekend.

Door de schade aan de drempel sluiten de deuren niet soepel en schuiven over de drempel waardoor gaandeweg schade aan de deuren is ontstaan. Spoedig herstel is noodzakelijk, omdat de schade aan de deuren bij elke schutting toeneemt. Nog langer doorgaan met schutten zou kunnen leiden tot uitval en stremming van de sluis.

Speciale bronzen legering

De spoedwerkzaamheden bestaan uit het inhangen van de reservedeuren die op het terrein aanwezig zijn. Hierbij gaat Sherpa (Arcadis en Croon Elektrotechniek) aanpassingen maken om ze beter aan te laten sluiten op de drempel. Door het inhangen van de reservedeuren is er voldoende tijd om de beschadigde deuren te repareren.

Het definitief herstel van de vloeddeuren kost meer tijd, omdat daarvoor beugels moeten worden gemaakt van een speciale bronzen legering en specifieke sterkte. Op een later tijdstip in het seizoen wordt de betonnen drempel gerepareerd en worden tegelijkertijd de deuren weer terug gewisseld.

Los van deze werkzaamheden wordt de Afsluitdijk de komende jaren versterkt. BAM en Van Oord zijn afgelopen week met de uitvoering begonnen.

Reageer op dit artikel