nieuws

Lighthouse Award naar Friese biocomposietbrug

infra Premium 573

Lighthouse Award naar Friese biocomposietbrug

Biocomposiet fietsbrug Drive over het Harinxmakanaal is de winnaar van de Lighthouse Award 2019: Het 66 meter lange dek van deze brug is gemaakt van op vooral van hars gewapend met vlasvezels. Van de gebruikte materialen is 80% hernieuwbaar.

De brug is momenteel in aanbouw en vervangt een oude fietsbrug over het kanaal bij Ritsumasyl, vlak onder Leeuwarden. Een breed consortium van ingenieursbureau’s, provincie, aannemers, toeleveranciers en hogescholen deed onderzoek naar de juiste opbouw en samenstelling. De composietconstructie wordt gewapend met vezels van vlas. Ook de gebruikte hars heeft grotendeels een biologische herkomst. Tussen boven- en onderdek wordt hout gebruikt als vulmateriaal. De brug is 66 meter lang. Een sectie van 22 meter kan open draaien om vaarverkeer door te laten.

Eerste biocomposietbrug in openbare wegennet

De Lighthouse Award werd uitgereikt tijdens de jaardag van de vereniging van leidinggevenden in de bouw op Neeltje Jans in Zeeland. Opdrachtgever provincie Friesland en adviesbureau Witteveen + Bos namen de prijs in ontvangst. “Bij innovatie worden vaak voorzichtige kleine stapjes gemaakt, maar dit is echt een grote sprong voorwaarts”, aldus de trotse winnaars. “Drive is wereldwijd de eerste biocomposiet brug in het openbare wegennet. Het materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast.”

Naast de biocomposiet fietsbrug waren twee andere projecten genomineerd: Ocean Wave Power Station en Sky Garden. Ocean Wave Power Station wil afgedankte componenten uit de offshore benutten voor het oogsten van golfenergie. Sky Garden is een gekweekt vergaderpaviljoen.

Reageer op dit artikel