nieuws

Lievense eist grotere rol op in energietransitie met overname hoogspanningsexperts

infra 843

Lievense eist grotere rol op in energietransitie met overname hoogspanningsexperts

Ingenieursbureau Lievense heeft Petersburg Consultants overgenomen. De officiële aandelenoverdracht vond vorige week plaats maar geldt met terugwerkende kracht vanaf begin dit jaar.

Met de overname geeft Lievense volgens de directie aan nadrukkelijker vorm te willen geven aan de energietransitie. Die schreeuwt immers om aanpassingen van het midden- en hoogspanningsnetwerk. Die netten moeten flexibeler worden ingericht, wat grote investeringen vergt. Lievense heeft al  een sterke positie op gebied van leidinginfrastructuur. Die wordt nu gebundeld met de hoogspanningskennis van Petersburg Consultants.

Voorlopig nog even onder eigen naam verder

Het 45 man sterke Petersburg Consultants is vooral gespecialiseerd in hoogspanning, de gerelateerde infrastructuur en de invloed van hoogspanning op de omgeving. Vanuit het Gelderse Doorwerth voert het bedrijf EMC-berekeningen uit, engineeringsontwerpen van hoogspanningslijnen, bouwondersteuning en levensduurstudies. Het komend jaar opereert Petersburg in elk geval nog onder eigen naam. De klanten van Petersburg zijn netbeheerders en aannemers in de elektriciteits- warmte en gastransport.

Lievense telt 350 medewerkers  op het gebied van bouw, infra water en milieu. De ingenieurs werken vanaf negen locaties in Nederland en drie in het buitenland.  Het bureau fuseerde eerder met CSO en nam tijdens de financiële crisis Bartels over. Vorig jaar gingen alle verschillende divisies weer verder onder de naam Lievense. “Dat is namelijk een ijzersterke merknaam”, verklaarde algemeen directeur Eric van den Broek toen.  “Je wel gek zou zijn als je dat overboord zou gooien. Je moet er echt heel veel geld en energie erin steken om opnieuw zo’n naam en bekendheid op te bouwen.”

Het visionaire plan Lievense

De naam Lievense was bovendien altijd al onlosmakelijk verbonden met de energietransitie, zelfs toen die term nog helemaal niet bestond. De Bredase ingenieur Luc Lievense lanceerde in 1981 met zijn bureau het plan om de Markermeer te gebruiken als spaarbekken voor de opslag van overtollige windenergie. De ringdijken waren net voltooid, toen de inpoldering onder grote politieke druk werd afgeblazen. Lievense stelde voor de dijken vol te plaatsen met windmolens. Op momenten dat het hard waaide maar er weinig behoefte was aan elektriciteit zou met de stroom van de windmolens het peil in het Markeermeer tijdelijk worden verhoogd. Op andere momenten kon die energie in de vorm van waterkracht weer worden teruggewonnen en gevoerd aan het hoogspanningsnet. Dat is precies de flexibiliteit en opslagmogelijkheid waar het in de energietransitie nu ook voor een belangrijk deel over gaat.

Reageer op dit artikel