nieuws

KWS Infra winnaar in conflict met Den Haag: extra miljoenen op bordje gemeente

infra 2366

KWS Infra en de gemeente Den Haag hebben nieuwe afspraken gemaakt over de afbouw van het busplatform in de stad. De extra kosten van 4,8 miljoen neemt de gemeente op zich, staat te lezen in een recente rapportage van wethouder Bouwdewijn Revis.

KWS Infra winnaar in conflict met Den Haag: extra miljoenen op bordje gemeente

De spanningen tussen partijen liepen afgelopen jaar hoog op. Vertraging, extra kosten, schade aan het dek van het busplatform. Het kwam allemaal voorbij. Toen KWS half oktober vorig jaar aangaf nog meer tijd en geld nodig te hebben, was de maat voor de gemeente vol. Het was voor Den Haag aanleiding om het contract te heroverwegen.

Overleg met top VolkerWessels

Na overleg met de top van KWS-moeder VolkerWessels is er uiteindelijk toch voor gekozen om met elkaar verder te gaan. Nieuwe afspraken over de planning, meerwerk en de verdeling van de risico’s zijn op papier gezet. Ook ishet budget nog eens grondig bekeken.

Omdat het busplatform in slechtere staat bleek dan gedacht, kwamen de partijen tot de conclusie dat er extra miljoenen nodig zijn om het project te kunnen afronden. Het bedrag van 4,8 miljoen dat bovenop het huidig budget van 20 miljoen komt, komt volledig op het bordje van de gemeente.

‘Bouw stilleggen ook geen optie’

Het college had dat liever anders gezien, maar vindt de bouw halverwege stilleggen ook geen optie. “Dat leidt alleen maar tot meer vertraging en hogere kosten. Met deze investering krijgt de stad straks de entree die bij Den Haag hoort”, laat een woordvoerder van de gemeente in een reactie weten.

De herinrichting van het busstation is al vanaf de start  in 2015 een probleemproject. Het begon met een mislukte aanbestedingsprocedure. Pas op 25 april 2017 werd het project definitief gegund aan KWS Infra.

Gat in dek station

Slechts een paar maanden later volgden nieuwe problemen zich op. De gemeente maakte zich zorgen over de voortgang van de herinrichting. In april 2018 kwam aan het licht dat KWS de planning niet ging halen. Toen er in de tussentijd ook nog eens een gat ontstond in het dek van het station, tijdens sloopwerkzaamheden, waren de rapen gaar en werden de werkzaamheden tijdelijk stilgelegd.

De verwachting is nu dat de nieuwe instaphaltes met overkapping in november van dit jaar in gebruik kunnen worden genomen. Het hele project wordt in het voorjaar van 2020 afgerond.

KWS Infra kon vandaag niet reageren.

Reageer op dit artikel