nieuws

KWS compenseert volledige CO2 uitstoot van de bitumen

infra 1583

KWS compenseert volledige CO2 uitstoot van de bitumen

KWS en Shell gaan samen de CO2 uitstoot compenseren die vrijkomt bij de productie van bitumen. De wegenbouwer neemt als eerste bitumenafnemer deel aan het CO2 compensatieprogramma van de oliegigant.

Shell gaat het extra geld dat KWS voor de bitumen betaalt inzetten om onder andere bossen in Peru te beschermen. Daar is door de organisatie Wildlife Works een programma voor ontwikkeld dat 1,5 miljoen hectare beschermt tegen illegale kap en het bosareaal uitbreidt door extra aanplant. De 440 lokale gemeenschappen in het gebied profiteren mee van het programma, net als bijna dertig bedreigde diersoorten. Daarnaast worden 45 cruciale waterwerken voor de waterhuishouding in het Azul-gebied onderhouden.

KWS betaalt voor haar deelname een paar procent extra bovenop de normale bitumenprijs. Hoeveel precies wil de woordvoerder van het dochterbedrijf van VolkerWessels niet zeggen. Wel dat het met de deelname de complete uitstoot compenseert die ontstaat bij de productie van het bindmiddel.

Bitumen wordt paar procent duurder

KWS zoekt volgens de woordvoerder al langer intensief naar alternatieve bindmiddelen voor asfalt, werkt hard aan lage temperatuur asfalt en realiseerde in 2017 a; asfalt met 100% gerecyclede materialen. Ook worden er royaal zonnepanelen geplaatst bij de centrales en neemt de firma andere maatregelen om de voetafdruk te beperken.  Maar asfalt compleet zonder bitumen zit er voorlopig nog niet in, dus daarom deze deelname aan het compensatieprogramma. Daarbij wordt per bosproject door externe partijen gemeten hoeveel CO2 is opgenomen. Voor elke ton CO2 krijgen de deelnemers een certificaat, met een uniek serienummer. Die strikte systematiek moet voorkomen dat een ton niet-uitgestoten CO2 meerdere keren wordt meegeteld.

Zolang er geen alternatief is voor bitumen

Directievoorzitter Jan de Boer van KWS: “Wij streven naar een 100% circulaire infrastructuur en volledige CO2 neutraliteit in 2040. Dat is een pittige ambitie die we stap voor stap concreter maken. Omdat er op dit moment geen duurzamer alternatief beschikbaar is voor bitumen, is het CO2 compensatieprogramma van Shell een goede aanvulling op ons streven.”

Maandag maakte Shell andere delen bekend van haar brede CO2 compensatieprogramma. De opvallendste maatregel daaruit is de mogelijkheid voor automobilisten om aan de pomp hun uitstoot te compenseren door bij te dragen aan boomaanplant.  Met één cent per liter brandstof extra wordt de complete CO2 uitstoot van autorijden volgens de olieproducent gecompenseerd. Dat komt wat betreft Shell niet in de plaats van het streven naar elektrificatie van het transport en de andere stappen die het bedrijf zet naar een koolstofarme samenleving en economie. Het voorgestelde programma was voor de club van kritische aandeelhouders Follow This reden even pas op de plaats te maken. Dit jaar wordt er geen klimaatresolutie ingediend tijdens de aandeelhoudersvergadering.

 

Jan de Boer, directievoorzitter van KWS en  Audny van Helden van Shell bekrachtigen de deelname van de eerste wegenbouwer aan het CO2 compensatieprogramma .

Reageer op dit artikel