nieuws

Besix ziet orderboek naar recordhoogte stijgen; zorgen over groeivertraging

infra Premium 1262

Besix ziet orderboek naar recordhoogte stijgen; zorgen over groeivertraging
Foto: ANP/Peter Hilz

Besix heeft voor het derde jaar op rij een flinke omzetgroei geboekt. Het Belgische bouwconcern zag de bedrijfsopbrengsten met 9 procent stijgen tot 2,54 miljard euro. De nettowinst daalde daarentegen, met 7 procent tot 95,3 miljoen.

Volgens de onderneming, die wereldwijd actief is, werd het afgelopen jaar gekenmerkt door “een sterke commerciële dynamiek”. Dat leidde onder meer tot een recordorderboek van ruim 4,7 miljard, een stijging van meer dan 1,7 miljard in vergelijking met het jaar ervoor.

Die stijging werd overigens vooral veroorzaakt door de overname van Watpac. Deze Australische aannemer was goed voor een bijdrage van 1 miljard euro aan het orderboek en zal Besix dit jaar waarschijnlijk 800 miljoen aan extra omzet opleveren.

“Met 2018 hebben we opnieuw een sterk jaar achter de rug met een orderboek op het hoogste niveau ooit en een zeer gezonde netto kaspositie”, laat ceo Rik Vandenberghe van Besix in een toelichting op de cijfers weten. “Dankzij onze duidelijke strategie hebben we in al onze regio’s een aanzienlijke stijging van de omzet gerealiseerd.”

In Nederland werkte Besix onder andere aan de projecten Hogeschool Utrecht, dijkversterking Kinderdijk-Schoonhoven en de brugrenovatie Nijkerkerbrug. Nieuw binnen haalde de bouwconcern de projecten Theemswegtracé in Rotterdam, het pps-project De Groene Boog en het Sluishuisproject in Amsterdam.

Besix sluit niet uit dat 2019 een uitdagend jaar wordt

Hoewel Besix optimistisch is over de vooruitzichten voor dit jaar, houdt ze ook een slag om de arm. In sommige regio’s ziet het bedrijf vertraagde economische groei, hetgeen ook gevolgen kan hebben voor de bouw. “Het jaar 2019 kan een uitdagend jaar worden voor de bouwsector. Met minder contracten die op de markt komen, hevigere concurrentie en steeds meer risico’s die door potentiële klanten naar de aannemer worden verschoven.”

Reageer op dit artikel