nieuws

Van Oord hofleverancier Rijkswaterstaat, BAM op plek twee

infra Premium 3750

Van Oord hofleverancier Rijkswaterstaat, BAM op plek twee
Foto: Van Oord

Baggerconcern Van Oord was in 2018 het meest succesvol bij Rijkswaterstaat. Het bedrijf harkte voor bijna 400 miljoen euro aan opdrachten binnen. Dat blijkt uit het jaarlijkse gunningenonderzoek van Cobouw.

In totaal 33 gww-bedrijven kregen afgelopen jaar een of meerder opdrachten van Rijkswaterstaat gegund. De vijftig projecten die in de markt werden gezet, hadden een totale waarde van ruim 1,5 miljard euro.

Per opdracht schreven zich gemiddeld vijf infrabedrijven in. Eén daarvan bleek daarbij het meest succesvol: Van Oord. Het Rotterdamse concern kwam bij vier aanbestedingen als winnaar uit de bus. De ‘gele trui’ dankte het echter vooral aan de betrokkenheid bij de twee grootste projecten die het Rijk vorig jaar op de markt bracht: de Afsluitdijk en de A13-A16.

BAM

Het is typerend voor 2018. Want ook op plek twee, drie, vier en vijf staan Nederlandse bouwers. Op twee staat BAM. Het bouwbedrijf uit Bunnik haalde voor 275 miljoen euro aan opdrachten binnen. Heijmans eindigde 147 miljoen aan klissen op een derde plaats.

Anders dan in 2017 kregen buitenlandse spelers nauwelijks voet aan Nederlandse wal. Vorig jaar bestond de top vijf nog uit louter buitenlandse concern. Het Belgische Deme was toen de beste van allemaal.

In eerdere jaren waren onder meer VolkerWessels en Boskalis hofleverancier.

Top 5 bouwbedrijven bij Rijkswaterstaat
2018 2017
1 Van Oord Deme
2 BAM Hochtief
3 Heijmans Fluor
4 Dura Vermeer Macquarie
5 TBI en Besix Vinci

De hele lijst en het grote verhaal kunt u hier vinden. Deze week volgen nog een aantal artikelen, zoals over de trends van 2018 en de succesvolle combinaties. Het gunningenonderzoek is een gezamenlijke productie van Ingrid Koenen en Thomas van Belzen. 

Cobouw heeft alle gunningen bestudeerd. Van de grote opdrachten die in combinatie zijn aangenomen is de verdeelsleutel bij de redactie bekend. De opdrachten die dochterbedrijven binnensleepten, schrijft Cobouw toe aan de moederonderneming.

Reageer op dit artikel