nieuws

Strijd over sluisdeuren IJmuiden laait weer op

infra Premium 3025

Strijd over sluisdeuren IJmuiden laait weer op
Foto: Rijkswaterstaat / Gerrit Serne

OpenIJ en de Koreaanse staalbouwer Geosung Tech ontmoeten elkaar in april opnieuw voor de rechter. De Koreanen leggen zich niet neer bij het innen van de bankgarantie van 7,3 miljoen euro door de Nederlandse bouwers van de zeesluis IJmuiden.

Dat meldt de directie van de Koreaanse firma die de drie sluisdeuren van recordafmetingen bouwde. Geosung Tech verloor begin dit jaar een kort geding over het innen van de bankgarantie door de combinatie van BAM en VolkerWessels.

Claim van ruim 22 miljoen

Dat spanden de Koreanen aan nadat tot hun ontsteltenis, drie dagen voordat het zeeschip met de deuren aan boord Nederland bereikte,  OpenIJ een claim de deur uit deed van  van 22,5 miljoen euro. Dat ging een heel eind richting de  oorspronkelijke aanneemsom van 26,5 miljoen. Geosung had volgens OpenIJ de deuren negen maanden later geleverd dan contractueel was afgesproken. Bovendien waren de kosten hoog opgelopen en had OpenIJ regelmatig moeten bijspringen met in totaal zo’n 7,5 miljoen euro. Dat gebeurde onder andere toen  een van de onderaannemers van Geosung failliet ging. De deuren werden toen in allerijl  naar een andere werf verplaatst om ze te kunnen afbouwen.

Geosung Tech betwistte de claim direct, maar voordat de gesprekken goed en wel op gang kwamen inde OPenIJ een bankgarantie ter waarde van  7,3 miljoen. De kortgeding rechter oordeelde dat die actie niet onrechtmatig was. Dergelijke garanties zijn volgens hem expliciet bedoeld om in de internationale handel soms zaken af te kunnen dwingen.

“OpenIJ hanteert vertragingstactiek”

Na het verliezen van het kort geding kondigde Geosung aan beslag te laten leggen op de deuren, maar daar is het tot dit moment niet van gekomen. Via de ambassade hebben de Koreanen geprobeerd een gesprek op directieniveau te voeren met OpenIJ, maar dat is volgens vice president Hyun Kug Lee van Geosung systematisch afgehouden door de Nederlanders. BAM en VolkerWessels voeren volgens hem een vertragingstactiek en willen pas na het hoger beroep een gesprek aangaan. Een woordvoerder van OpenIJ wil daar niet op reageren. Hij bevestigt wel dat er een hoger beroep komt en dat het gerechtshof heeft aangegeven dat dat versneld plaats zal vinden. OpenIJ heeft volgens hem nog tot aanstaande dinsdag de tijd om schriftelijk te reageren op de dagvaarding. Een datum voor de zitting is nog niet bekend, maar zal vermoedelijk in de tweede helft van april vallen. Daarna duurt het nog zo’n vier weken voor het hof uitspraak doet.

Demonstraties vooraf bij de bouwhekken

Vice-president Hyun Kug Lee kondigt voorafgaand aan de nieuwe zitting alvast een demonstratie aan bij de bouwplaats van de zeesluis. Met spandoeken en borden wil hij een moreel appèl doen, niet alleen op de medewerkers van OpenIJ, maar op alle Nederlanders. De Nederlandse waterveiligheid dreigt volgens hem te worden betaald met het bloed van Koreaanse staalarbeiders. Twee schets-ontwerpen voor de protestborden  van de demonstratie stuurde hij alvast naar Cobouw.

Geosung Tech is een in 2003 opgerichte staalbouwer gespecialiseerd in drijvende kranen en offshore-constructies. De jaaromzet lag afgelopen vijf jaar gemiddeld tussen 60 en 70 miljoen euro.  Lee gaf aan Cobouw eerder al aan dat de extra kosten van 7,3 miljoen euro zijn bedrijf wel eens de das zouden kunnen omdoen en kunnen leiden tot faillissement.

 

Reageer op dit artikel